TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, TikTok'un dijital ortamda kara para aklama, 18 yaş altının korunması, sanal dilencilik ve algoritma şeffaflığı gibi konularında uyarılarda bulundu. 

tiktok-3

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman ve diğer komisyon üyeleri, TikTok temsilcilerine geniş kapsamlı sorular yöneltti. Komisyonda, TikTok'un Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye (MENAT) Bölgesi Kamu Politikaları Yöneticisi Emir Gelen, iletişim danışmanlığı firmasının Genel Müdür Yardımcısı Filiz Türkmenoğlu, Kıdemli Medya İlişkileri Müdürü Murat Karakoç ve TikTok Kamu Politikaları Danışmanı Ceyhun Emre Doğru yer aldı.

tiktok 5

TİKTOK KAPANIYOR MU?

Komisyon üyeleri, TikTok gibi sosyal medya platformlarının Türk aile yapısına aykırı içerikler, kara para aklama, 18 yaş altının korunması, sanal dilencilik ve algoritma şeffaflığı gibi konularında uyarılarda bulundu. Toplantıda, TikTok'un kapatılması yerine bu konulara odaklanılması gerektiği vurgulandı.

tiktok 4

KİMLİK İBRAZI ZORUNLULUĞU GETİRİLİYOR

TikTok Türkiye Sözcüsü Emir Gelen, toplantıda yaptığı açıklamada, siber dilenciliğe müsamaha göstermediklerini ve tespit ettikleri an ilgili hesaplara yaptırım uyguladıklarını belirtti. Ayrıca, canlı yayınlarda parayı alan ve veren arasında kimlik ibrazı zorunluluğu getirdiklerini ifade etti. Gelen, yaş sınırlaması konusu üzerinde de çalışma başlatacaklarını dile getirdi.

tiktok 2

YAŞ SINIRLAMASI OLACAK

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nun, TikTok ve benzeri platformlarda güvenlik ve kullanıcıların korunması konularında daha fazla önlem alınması için çalışmalarına devam edeceği belirtildi. TikTok Türkiye Sözcüsü Emir Gelen, şeffaflık ve yaş sınırlaması konularında da çalışmalar başlatacaklarını sözlerine ekledi.

tiktok-2

Üyelerinin yaş ortalaması 49,64 olan komisyonda kamuoyunda gündeme gelen "TikTok’un kapatılması" yerine Türk aile yapısına aykırı konular, dijital ortamda kara para aklama, 18 yaş altının korunması, sanal dilencilik, algoritma şeffaflığı konularında uyarılarda bulunuldu.

tiktok

“10 AYLIK SÜREÇTE 449 MİLYON LİRA DİJİTAL HİZMET VERGİSİ ÖDEDİK”

TikTok Türkiye Sözcüsü Emir Gelen, TikTok’un ne kadar vergi verdiğinin sorulması üzerine, “1 Ocak 2023 tarihinden 31 Ekim 2023 tarihine kadar olan 10 aylık süreçte 449 milyon lira dijital hizmet vergisi ödedik” diye konuştu.

laz_kizi_tiktok2

“DETAYLI RAPOR İLETECEĞİZ”

Algoritma şeffaflığının gündemlerinde olan bir konu olduğunu dile getiren Gelen, “Siz değerli yasa yapıcılar başta olmak üzere ilgili düzenleyici kurum ve kuruluşları bilgilendirdiğimiz bir konu. Dolayısıyla algoritma şeffaflığı ile ilgili size detaylı bir raporu komisyon sonrasında yazılı olarak ileteceğiz” dedi.

TİKTOK1

“CANLI YAYINLARIN YÖNETİLMESİ KONUSU HAKİKATEN ZORLU BİR SÜREÇ”

Siber dilencilik konusunun müsamaha göstermedikleri bir konu olduğunu savunan TikTok Türkiye Sözcüsü Emir Gelen, “İnsanların suiistimal edilmesi, istismar edilmesi ya da o canlı yayınlarda duygu sömürüsü yapılarak gelir elde edilmesi topluluk kurallarımıza aykırı. Bunu tespit ettiğimiz an o hesaba yaptırım uyguluyoruz. Canlı yayınların yönetilmesi konusu hakikaten zorlu bir süreç. Kimin ne zaman ne söyleyeceğini bilemeyebiliyorsunuz. Biz bu noktada da yapay zeka ile çalışıyoruz. İlki görüntü işleme konusu, ikincisi ise ses işleme konusu mevcut. Eğer yapay zeka burada ihlal içerebilecek bir tespit yaparsa bunu insan yöneticiye gönderiyor” dedi.

laz_kizi_tiktok_blurlu_2

“DEKOLTE AÇARAK BAĞIŞ TOPLAYAN KADININ O YAYINDAN NE KADAR KAZANDIĞINI BİLMİYORUM”

Gelen, kocası ile birlikte kirasını ödeyemediği gerekçesiyle TikTok'ta canlı yayında dekoltesini göstererek bağış toplayan kadının o yayından ne kadar para kazandığını bilmediğini söyledi. Komisyon Başkanı Yayman'ın “Dünyanın herhangi bir yerinde bir kişi canlı yayın açtı ve uyuşturucu kullanmaya başladı. Algoritma bunu görüyor mu?” sorusu üzerine Gelen, TikTok algoritmasının bu durumu tespit ettiğini ve ayırt edebildiğini dile getirdi.

tiktok-canli-yayin

“BİZ, İNSANLARIN TİKTOK’A GELİP BİR ŞEYLER ÖĞRENMEK İSTEDİĞİNİ DE FARK ETTİK”

TikTok’un kendisini nasıl tanımladığına ilişkin soruyu yanıtlayan Gelen, “TikTok’un asıl amacı üretkenliğe ilham olmak ve insanların keyifli vakit geçirebilmesini sağlamak. Ama biz, insanların TikTok’a gelip bir şeyler öğrenmek istediğini de fark ettik. Dolayısıyla geçtiğimiz hafta İstanbul’da bir üniversite ile 'finans öğreniyorum' etiketiyle başlattığımız ve çeşitli akademisyenlerle ve ekonomistlerle çalıştığımız proje de bunun bir örneğiydi. Finans öğreniyorum etiketi 17 günde 210 milyondan fazla izlenmeye ulaştı. Dolayısıyla platforma sadece eğlenmeye değil, artık insanların bir şeyler öğrenmek için geldiğinin de farkına vardık” dedi.