TikTok, uygulamayı yasaklayabilecek ABD yasasını engellemek için dava açtı
Çinli ana şirket tarafından satılmadığı sürece TikTok uygulamasının ülkede yasaklanmasını öngören ABD yasası onaylandı. TikTok karar sonrası bu yasayı engellemeyi amaçlayan bir dava açtı. Başvuruda ünlü sosyal medya şirketi, söz konusu girişimi şirketin ve 170 milyon Amerikalı kullanıcısının "ifade özgürlüğü haklarına olağanüstü bir müdahale" olarak nitelendirdi.

ABD'nin tedbiri haklı çıkarmak için yalnızca "spekülatif kaygılar" öne sürdüğü belirtildi ve mahkemeden tedbiri durdurması talep edildi.
Başkan Joe Biden, ulusal güvenlik gerekçelerini öne sürerek tasarıyı geçen ay imzalayarak yasalaştırdı. Bu karar, Washington'da, TikTok'un Çinli mülkiyetinin ABD kullanıcılarına ilişkin verilerin Çin hükümetinin eline geçmesi veya propaganda amacıyla kullanılması riskini artırdığını iddia eden ve yıllarca süren tartışmaların ardından geldi.
[related-posts color="bg-primary"][/related-posts]
TiKTOK SATILACAK MI?
TikTok bağımsız olduğunu savunurken ana şirket ByteDance, işletmeyi satma planının olmadığını söyledi. Çin hükümeti yasayı ABD'nin yabancı bir firmaya "zorbalığı" olarak değerlendirdi ve satışa karşı çıkacağının sinyalini verdi.
OCAK 2025’TE YASAKLAMA GELİYOR
ABD yasalarına göre, ana şirket ByteDance bir alıcı bulamadığı sürece uygulama mağazalarının Ocak 2025'ten itibaren ABD'de TikTok'u sunması yasaklanacak. Görüşmelerde ilerleme kaydedilmesi halinde Başkan Biden bu süreyi 90 gün uzatabilir.
"BU KESİNLİKLE MÜMKÜN DEĞİL"
Başvuruda TikTok, bu şartın "kesinlikle mümkün olmadığını, ticari olarak, teknolojik olarak, yasal olarak ve kesinlikle yasanın gerektirdiği 270 günlük zaman çizelgesinde mümkün olmadığını" söyledi.