Elazığ'da, İbrahim Karatekin ve birkaç sanayi usta arkadaşı tarafından geliştirilen güneş enerjisiyle çalışan traktör büyük ilgi görüyor. İbrahim Karatekin, Fırat Üniversitesi ve sanayi ustalarının desteğiyle atıl durumda olan bir traktörü TOGG'dan esinlenerek 20 gün içinde kullanılabilir hale getirdi. Traktör, güneş enerjisi, rijit katener ve tekerleklerden üretilen kinetik enerji ile çalışarak kendi bataryasını şarj edebiliyor. Ayrıca traktörün gücü 50 beygirden 500 beygire kadar yükseltilebiliyor.

togg zonguldak3

7/24 SAAT GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞIYOR

İbrahim Karatekin, geliştirdikleri traktörün tüm dünyaya ihracatını yapmayı hedeflediklerini belirtti ve geleceğin güneş enerjisiyle çalışan tarım araçlarının Elazığ'da üretileceğini söyledi. Traktörün 7/24 saat güneş enerjisiyle çalışabildiğini ve rijit katener ve kablolu sistemle işlediğini ifade eden Karatekin, çiftçilerin bu araçlarla topraklarını ücretsiz bir şekilde sürebileceğini vurguladı. Prototipin Elazığ'da 20 günde üretildiğini ve fabrikasyon aşamasına geçilirse 10-15 adet traktörün rahatlıkla üretilebileceğini belirtti.

togg zonguldak1 (2)

Elazığ'da geliştirilen güneş enerjili traktörün geleceğin tarım araçlarına örnek olabileceği ve tüm dünyada büyük ilgi görebileceği düşünülüyor.

Editör: Zeynep Baş