Torba yasa çıktı mı, ne zaman çıkacak? Vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İlk etapta 86 maddeden oluşan yasanın 42 maddesi Resmi Gazete'de yayımlanarak kabul edilen Torba yasa gündemde yerini aldı. Kalan yasaların ne zaman onaylanacağı ise yakından takip ediliyor.

Torba yasa 3

Ekonomiyi ilgilendiren düzenlemelerin yer aldığı torba yasa maddeleri arasında 3600 ek gösterge ve kademeli emeklilik (erken emeklilik) için beklentiler arttı. EYT'nin hayata geçmesiyle kademeli emeklilik şartları gündeme gelirken, gözler Meclis'ten geçerek yürürlüğe girecek olan yeni torba yasa içeriğinde.

torba kanunu meclis

Torba yasa içerisinde ekonomik düzenlemelerden birçok madde bulunuyor. Sigorta primi teşviki, kademeli emeklilik, ev kadınlarına emeklilik ve 3600 ek gösterge gibi konular vatandaşlar tarafından merakla bekleniyor. Peki, Torba yasa çıktı mı, ne zaman çıkacak, içeriğindeki maddeler neler? İşte detaylar..

turk_lirasi_TL_para_22112023_yandex_67

Meclis 16 Ocak 2024 tarihi itibarıyla çalışmalarına kaldığı yerden devam ediyorken, Torba Yasa ve maddeleri yakından takip ediliyor. 3600 Ek Gösterge'ninde gündemdeki maddelerin içinde yer almasıyla birlikte konu hakkında Bakan Işıkhan "Birinci döneme yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini en yakın zamanda hayata geçireceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Torba yasa 2

TORBA YASA NE ZAMAN ÇIKACAK?

Son olarak 25 Ocak tarihinde işsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu.

Ekonomiye yönelik çalışmalar Meclis'te görüşülecek. Torba yasa TBMM'den geçtiği zaman Resmi Gazete'de yayımlanacak.

TORBA YASA MADDELERİ NELER?

Torba yasa ile birlikte 3600 ek gösterge, ev hanımlarına emeklilik ve ekonomik olarak atılacak birçok konunun torba yasa ile görüşülmesi bekleniyor.

Torba yasa

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

İşverenleri ilgilendiren bir diğer düzenleme asgari ücret desteğinin 700 TL'ye çıkartılması. Asgari ücret komisyonu görüşmeleri süresince kararlaştırılan düzenleme torba kanun ile yürürlüğe girecek. 2024 yılının Ocak - Aralık dönemi boyunca işverenlere bir yıl önce en düşük istihdam ettikleri kişi sayısının altına inmemeleri şartıyla destek sağlanacak. Destek miktarı bir yıl önce SGK'ya günlük 671 TL ve altında bildirilen sigortalılar için günlük 23.33 TL olarak uygulanacak.

torba_yasa_bağkurprimi

30 gün üzerinden SGK'ya bildirilen sigortalılar için destek miktarı 700 TL olacak. Toplu iş sözleşmesi bulunan işyerleri için 671 TL rakamı 1.341 TL olacak. Dolayısıyla toplu iş sözleşmesi nedeniyle ücretleri yüksek olan işçiler için de işverene destek sağlanacak. 2024 yılında yeni faaliyete geçen işyerleri de istihdam ettikleri işçiler için SGK'ya bildirdikleri gün sayısı çerçevesinde destekten yararlanabilecekler.

torba_yasa emekli maaşı

İşverenlerin asgari ücret desteğinden yararlanmayı sürdürebilmek için SGK'ya eksik bildirimde bulunmamaları ve kayıt dışı istihdam etmemeleri gerekiyor. Bu durumların tespiti halinde işverene sağlanan asgari ücret desteğinin tamamı geri alınıyor.

TORBA YASA 2024 KISA ÇALIŞMA

Kısa çalışma düzenlemesi hayata geçtikten sonra son 3 yıl içerisinde 450 gün primi olan kişiler kısa çalışma ödeneği alabilecekler. Bugün için 600 gün olan prim şartının 450 güne indirilmesi daha çok kişinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanmasını sağlayacaktır.

Torba yasa 1

SİGORTA PRİMİ TEŞVİKİ

6111 kanun kodlu teşvikin süresi 31 Aralık 2023 itibarıyla sona ermişti. Torba kanun hangi tarihte yasalaşırsa yasalaşsın işverenler teşvikten 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla yararlanabilecekler. 6111 kanun kodlu teşvik 2011'den bu yana uygulanıyor. Bir kez SGK'ya bildirilen sigortalılar iş değiştirse ve teşvik şartlarını taşısalar bile yalnızca bir kez bu teşvikten faydalanabiliyor. Aradan geçen 12 yılı aşkın sürede bu nedenle pek çok sigortalının 6111 teşvikinden faydalanamaması durumu oluşuyor. Bu sorun genel kurulda maddeye eklenecek bir ifade ile çözülebilir.
 

Editör: Nurseli Fırat