80 Maddelik torba yasa geçtiğimiz günlerde gündem olmuştu. Ev hanımlarına emeklilik, emekli maaşında düzenleme gibi birçok konunun içeriğinde yer aldığı torba yasa ve maddeleri merak ediliyor. Meclisten geçmesi beklenen 80 maddelik torba yasada neler var sorusu yanıt ararken bir yandan da ne zaman meclisten kabul görecek bekleniyor. Peki, 80 maddelik torba yasa meclisten geçti mi, içeriği nedir? Torba yasa ne zaman çıkacak? İşte, tüm gelişmeler ve detayları..

TORBA YASA MECLİSTEN GEÇTİ Mİ?

Torba yasa, son dakika gelişmeleriyle yakından takip ediliyor. AK Parti'nin sunduğu 80 maddelik torba yasa teklifi, Meclis'e sunuldu. Güler, teklifin toplum için önemli düzenlemeler içerdiğini belirtti ve uluslararası ekonomiye destek amacını vurguladı. Peki, torba yasa ne zaman çıkacak?

Torba yasa

Torba yasa, Meclis'te kabul edildikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Torba yasanın içeriği henüz netleşmedi, ancak önemli başlıklar arasında "fahiş fiyatla mücadele" yer alıyor. Deprem bölgesinde inşaat ve yapı malzemelerini yüksek fiyattan satan işletmelere cezaların 10 kat artırılması planlanıyor.

Ayrıca, teklifte ileri tarihli çeklerde vade öncesi ibraz yasağının uzatılması, şans oyunlarında ikramiye dağıtım oranının artırılması, Kur Koruma Mevduat Hesaplarına ilişkin düzenleme, kurumlar vergisinin istisna süresinin uzatılması gibi konular da yer alıyor.

Torba yasa 2

Meclis'in ilk gündeminde ise emekli maaşı zammı bulunuyor. AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, "Meclis açılır açılmaz emekli maaşı çalışması yapılacak" açıklamasında bulunmuştu. Ayrıca, taşeron işçilere kadro verilmesi de gündemde olan konulardan biri.

Evlenecek çiftlere yönelik "Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi" de TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Bu teklife göre, Aile ve Gençlik Bankası tarafından 2 yıl geri ödemesiz, 48 ay vadeli 150 bin TL evlilik kredisi verilecek.

Torba yasa 4

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için izin belgesi alınması zorunluluğunu ve ev hanımlarına emeklilik konusundaki çalışmaları açıkladı.

TORBA YASADA 5 BİN TL EMEKLİ İKRAMİYESİ VAR MI?

Çalışan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira ödeme önergesi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmek üzere bu hafta içinde sunulacak. Kanun teklifi, 80 maddelik torba yasa teklifine eklenerek TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda değerlendirilmeye başlandı. Bu düzenleme kapsamında çiftçi, Bağ-Kur'lu esnaf ve çalışan emeklilerin 5 bin liralık ikramiyeden yararlanabileceği belirtiliyor. Toplamda 4 milyon 688 bin 945 kişinin bu ödemeden faydalanması öngörülüyor.

Torba yasa 3

Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen ve onaylanan kanun teklifinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, çalışan emeklilere yapılacak olan 5 bin liralık ödemelerin hesaplara yatması bekleniyor. Bu ödemenin, Meclis'ten geçiş sürecinin hemen ardından, bir sonraki hafta içinde gerçekleşmesi öngörülüyor.