Haziran ayının yakınlaşmasıyla birlikte gözler, her ay bir önceki aya ait enflasyon rakamlarını paylaşan TÜİK'in Mayıs ayı enflasyon duyurusuna çevrildi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon oranları, ocak ayında asgari ücret zammı ve yıl başı fiyat ayarlamaları etkisiyle yüzde 6,7 yükselmişti. Şubat ayında ise fiyat artışlarının birikimli etkisiyle yüzde 4,53 ile beklentileri aşmıştı. Enflasyon aylık bazda Mart ayı için 3,16 ve nisan ayı için 3,18 olarak açıklandı. Peki, TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranları ne zaman açıklanacak? Beklenti ne yönde? İşte, enflasyon beklentisi ve Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanacağı tarih..

TÜİK Lisans mezunlarında istihdam oranı yüzde 71,7

MAYIS 2024 ENFLASYON VERİLERİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Mayıs ayı enflasyon verilerinin açıklanacağı tarih araştırılıyor. 2024 yılının ilk dört ayına ilişkin enflasyon verileri geçtiğimiz aylarda belli olmuştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, nisan ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,18 olarak açıklandı. 2024 Mayıs ayı enflasyon farkı için araştırmalar devam ederken, Mayıs ayı enflasyon rakamları ve 3 aylık enflasyon farkı verilerinin açıklanacağı tarih belli oldu. TÜİK Mayıs 2024 enflasyon rakamları 3 Haziran Pazartesi günü saat 10.00'da açıklanacak.

Enflasyon 2

MAYIS AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 9 Mayıs'ta Merkez Bankası İdare Merkezi'nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, yılın 2. Enflasyon Raporu'nu paylaştı.

Mayıs ayı enflasyon tahmininin sorulması üzerine Karahan, şu yanıtı verdi:

"Enflasyonda zirveyi mayısta göreceğiz. Bu çok net. Zirvenin mayıs ayında olmasının bir sebebi geçen seneden kaynaklanan baz etkisi. Şu anki hesaplamalarımıza göre baz etkisi ve 25 metreküp altındaki ücretsiz doğal gaz kullanımının sona erecek olmasının etkisiyle, diğer fiyat gelişmelerini de göz önünde bulundurduğumuzda enflasyonda zirvenin yüzde 75-76 civarında olacağını öngörüyoruz. Mayıstan itibaren de düşmeye başlayacak."

enflasyon dolar para ekonomi 6

2024 MAYIS AYI MERKEZ BANKASI ENFLASYON BEKLENTİSİ ANKETİ

Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 67 katılımcıyla gerçekleştirdiği mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayınladı. Buna göre, geçen ay yüzde 3 olan mayıs ayı TÜFE artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 3,04'e çıktı. Cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi ise yüzde 44,16'dan yüzde 43,64'e geriledi. TÜFE'de artış beklentisi 12 ay sonrası için yüzde 35,17'den yüzde 33,21'e, 24 ay sonrası için yüzde 22,05'ten yüzde 21,33'e indi.

Editör: Nurseli Fırat