TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, bugün son günlerde yapılan yayınlar ve yayıncıların kazandığı paralarla ülke gündemini meşgul eden TikTok uygulaması ile ilgili toplandı. Toplantıda TikTok'un Türkiye ve Avrasya Bölge Temsilcisi Emir Gelen, uygulamaya ve çalışma şekline ilişkin sunum yaptı ardından komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı. CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ise sosyal medya uygulaması TikTok temsilcisinin sunum yaptığı TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda; TikTok uygulamasında bazı içeriklerin yayından kaldırılmasına ilişkin konuştu.

“KİMSENİN DİKTATÖRLÜĞÜNE MÜSAADE ETMEYİZ!”

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, "Dezenformasyonla mücadele sizin göreviniz değil, biz bir hukuk devletiyiz. Siz böyle bir görevi yürütme organının çeşitli daireleriyle, başkanlıklarıyla yapamazsınız. Dezenformasyonla mücadele TBMM'nin yetkilendirdiği mahkemelerimiz aracılığıyla olmaktadır. Neyin suç olmasına karar verecek şey hukuktur. Kendinizi Türkiye'de hukukun yerine koyamazsınız. Eğer siz kendinizi yasayı uygulayacak insanlarla değil de idareyle, yürütmeyle yan yana getiriyorsanız, bu oligarşik devlettir, biz oligarşik bürokrasiye karşıyız. Kimsenin diktatörlüğüne, tek adamlığına müsaade etmeyiz" dedi.

“SORULARIN HİÇBİRİNE YANIT VERMEDİNİZ!”

CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp ise uygulamanın temsilcisinin verdiği rakamlar ile ilgili olarak “16 milyon içeriğin çıkarıldığını söylediniz, yılın ilk 9 ayı itibarıyla. Hatta 12 milyona da daha yayınlanmadan müdahale edildiğini… Aslında siz buraya, size hangi soruların sorulacağını bilerek gelmişsiniz, ama bu soruların hiçbirine yanıt vermediniz. Buraya gelirken sizden beklentim şöyle bir şeydi: En azından 12 milyon, 16 milyon yasaklamanın son derece detaylı bir kategorizasyonunu bize sunabilmeliydiniz… Sanki bunların yanıtlarını vermemek üzere gelmişsiniz buraya” diye konuştu.

TUNCAY ÖZKAN TİKTOK TEMSİLCİSİNE RAPORLARINI SORDU

Tuncay Özkan konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “TikTok tartışması başladıktan sonra, sosyal medyada popüler olan; ülke güvenliğini bile tehdit edecek birtakım videolar var. Mesela onlar sizin hangi akıllı süzgecinizden geçirilerek uygun görüldü de o videolar orada duruyor. Neden duruyor? Bazılarının neden durmadığını da merak ediyorum. 'Şu, şu, şu kriterlerle biz 16 milyonu kaldırdık. Şu kadar kaldırdık…' Buna benzer soruların sorulacağını bildiğiniz halde, geçtiğimiz sene bu komisyona gelen bir yönetici olarak; daha hazırlıklı olalım demiyorsunuz. Diyorsunuz ki, 'Biz size daha detaylı raporlarımızı sunalım.' Siz buraya raporlarınızla gelmek zorundaydınız. Hepimizin çocuğu var. Meselelere farklı bakabiliriz. Meseleye sadece çocuk üzerinden de bakmayalım. Ben daha detaylı bilgileri istiyorum.”

“NE KADARLIK BİR PARANIN TOPLANMASINA VESİLE OLUYORSUNUZ?”

Para toplama işi… Ne kadarlık bir paranın toplanmasına vesile oluyorsunuz? Bunun bilgisi mutlaka vardır sizde. O kadın o gün ne kadar para topladı? Hangi anda müdahale ettiniz, nasıl müdahale ettiniz? Birileri orada para topluyor. Tamam. Belki de birileri başka bir şey için de para topluyor olabilir. Siz aslında böyle bir nedenden dolayı da davet edildiniz. 'Bende bu bilgi yok' diyorsunuz. Olsaydı. Gazze için deprem için ne kadar toplandı? Bir örnekle gelir insan buraya. Bu para toplama meselesi… Anlıyorum, mevcut siyasi iktidarın her türlü paraya ihtiyacı olduğu bir dönemden geçiyoruz. TikTok'a da böyle bakıyor olabilir. Ben bir vatandaş olarak da merak ediyorum. TikTok mecrası, sizi neden dünyanın gelişmiş demokrasilerinde, az gelişmiş demokrasilerinde, farklı coğrafyalarında; örneğin Afganistan'da farklı bir parametre ile tartışma konusu yapıyor; Almanya'da, İngiltere'de farklı, burada farklı…”