ANTALYA TELEFERİK KAZASI

Antalya Konyaaltı'nda faaliyet gösteren Tünektepe Teleferik Tesisi'ndeki direklerden biri, henüz belirlenemeyen bir nedenle 12 Nisan dün saat 17.28'de devrildi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi yönlendirilirken, ilk belirlemelere göre olayda bir kişinin öldüğü, 7 kişinin de yaralandığı tespit edildi. Kazayla ilgili adli soruşturma başlatılırken, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek teleferiğin yıllık ağır ve rutin bakımlarının yapıldığını söyledi.

Antalya teleferik kazasında kimlik tespit çalışmasıyla Memiş Gümüş'ün (54) yaşamını yitirdiği, Özlem Şahin, Kaan Akgün, Fatih Gümüş, Keziban Çapar Gümüş, Lütfullah Kerim Gümüş, Herdem Eyüpoğlu ve Kırgızistan uyruklu Akmaral Abdyldaeva'nın yaralandığını belirlendi.

Kazanın ardından teleferik sistemi durdu, çok sayıda kişi havadaki kabinlerde mahsur kaldı. Mahsur kalan kişilerin güvenli bir şekilde indirilmesi için çalışma başlatılırken çevre illerden de kurtarma çalışmaları için destek ekipleri geldi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bölgede AFAD, Jandarma, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik, UMKE, STK ve itfaiye ekiplerinden 543 personel, 7 helikopter, 1 askeri kargo uçağı, 108 araç, 6 ambulans ve  drone görevlendirildiğini açıkladı. Ekiplerin çalışmasıyla asılı kalan 16 kabindeki 128 kişi tahliye edildi.

AFAD'ın sosyal medya hesabından, Antalya Konyaaltı'ndaki teleferik hattında meydana gelen kazaya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, bölgede AFAD, jandarma, polis ve asker, UMKE, STK ve itfaiyeden oluşan 543 arama kurtarma personeli ile 7 helikopter, 1 askeri kargo uçağı, 108 araç ve 6 ambulansın görevlendirildiği belirtildi.

Teleferik Kazası 1

Antalya Teleferik Kazası Son Durum:

AFAD Başkanı Okay Memiş AFAD olarak tüm odaklarının vatandaşların kurtarılmasına yönelik olduğunu belirterek açıkladı:

"Kazanın neden meydana geldiği hakkında soruşturmayı ilgili adli makamlar yapacaktır. Buranın işletmesiyle ilgili olarak da teknik personelle, mühendis arkadaşlarla irtibat halindeyiz. Acaba mekanizmayı çalıştırarak bir netice alınır mı diye düşünüldü, fakat bunun daha riskli olduğu iletildi bize. Biz de bu tavsiye üzerine, devletimizin tüm imkanlarıyla tahliyeleri gerçekleştirmeye gayret ediyoruz."

AFAD Başkanı Memiş, 10.00 itibariyle 16 kabinde mahsur kalan 128 kişi kurtarıldığını, 8 kabinde 43 kişinin ise tahliyesi devam edildiğini açıkladı. Kabinden kurtarılarak helikopterle Antalya Sahil Güvenlik Komutanlığı'na getirilen vatandaşlardan Baki Deraş, gazetecilere, 10 saate yakın mahsur kaldığını belirterek, "Her şey güzel geçti. Allah devletimize zeval vermesin." dedi.

Teleferik Kazası 2

TÜNEKTEPE TELEFERİĞİ NEREDE, YÜKSEKLİĞİ NE KADAR?

Tünektepe Teleferiği, Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde yer almaktadır. 605 rakımlı Tünektepe Teleferiği, 2017'de hizmete girmiştir. Her biri en fazla sekiz kişiyi taşıyan toplam 36 vagondan oluşan 1706 metrelik hattaki teleferik, sürekli dönüş yaparak, saatte 1200 kişiyi, Sarısu Mesire Alanı’ndan Tünektepe’ye ulaştırmaktadır. Bu yolculuk yaklaşık 8.5 dakika sürmektedir.
 

Editör: Nurseli Fırat