Karadeniz Holding'e bağlı olarak faaliyet gösterren Karpowership adlı bir Türk firması, hükümetin ödenmemiş 17 milyon dolarlık borcu nedeniyle Gine-Bissau'nun elektriğini kesti. Yaşanan elektrik kesintisi ile birlikte ülkede hayat durma noktasında geldi. Gine-Bissau Ekonomi Bakanı Suleimane Seidi borçlarını kabul ederek, 15 gün içinde ödeneceğini bildirdi.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Karpowership Afrika Bölgesi Ticari Direktörlerinden Emre Durmuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gine Bissau’da yaşanan ekonomik sorun sonrası, şirketin ödemeleri alamamaya başladığını ve bu yüzden de yakıt tedarikçilerine de ödeme yapılamadığını belirtti. Ödeme sorununa çözüm bulabilmek için farklı önerilerde bulunduklarını ancak uzlaşı sağlamadığını ifade eden Durmuşoğlu, bu nedenle elektrik üretiminin geçici bir süre durdurulduğunu aktardı. Dumuşoğlu, "Gine Bissau'daki operasyonlarımızı, ülke yetkililerinden gerekli ödemeyi alıp yakıt tedarikçilerimize iletene dek geçici bir süre için durdurmak zorunda kaldık." dedi.

AMELİYATLAR JENARATÖRLE YAPILIYOR

Karpowership dünyanın en büyük yüzer enerji santrali işletmecileri arasında yer alıyor ve birçok Afrika ülkesi elektrik için bu şirkete güveniyor. Ancak Karpowership, sağladığı hizmet için ödeme yapmayan hükümetlere karşı tutumunu sertleştirdi. Şirket, geçtiğimiz ay, 40 milyon dolarlık ödenmemiş fatura nedeniyle Sierra Leone'nin başkenti Freetown'un da elektriğini kesmişti. Başkent Bissau’da yaşayan bir sakin, 400 binden fazla nüfusa sahip şehirde sabah erken saatlerde elektriklerin kesildiğini ve henüz geri gelmediğini söyledi. Gazeteci Assana Sambu, bazı devlet hastanelerinin artık ameliyatları jeneratörlerle gerçekleştirdiğini belirtti.

ÜLKE ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 100'ÜNÜ TEDARİK EDİYOR

Öte yandan Karpowership, Gine-Bissau ile 2019 yılında devlete ait elektrik ve su şirketi ile beş yıllık anlaşma imzaladığından bu yana ülkenin elektriğinin yüzde 100'ünü tedarik ettiğini açıkladı.

Editör: Ozan Barış Erim