FIRLATMA BAŞLADI! ALPER GEZERAVCI UZAYA GİDİYOR!

Türkiye nefeslerini tuttu, fırlatma başladı! ilk Türk astronot Alper Gezeravcı uzay yolculuğuna başladı. Dün fırlatmanın saatler kala teknik bir arıza nedeniyle ertelenmesinin ardından Gezeravcı'nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonu, SpaceX Dragon uzay aracıyla NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) 18 Ocak'ı 19 Ocak'a bağlayan bu gece 00.49'de fırlatıldı.

Space X Falcon 9 Roketi 6

SPACEX AÇIKLADI

SpaceX, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da üyesi olduğu ve önceki gün iptal edilip bugüne ertelenen Ax-3 misyonunun uçuşuna ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğu başladı! Alper Gezeravcı'yı taşıyan roket, bu gece saat 00.49'da uzaya fırlatıldı. Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX tarafından Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu hakkında yapılan açıklamada, "Mürettebatın koltukları uçuş pozisyonu getirildi, giysi sızıntı kontrolleri ve iletişim kontrolü tamamlandı” denildi. 

spacex_starship_2

SpaceX tarafından erken saatlerde yapılan açıklamada, "Ax-3'ün bugünkü fırlatması için tüm sistemler iyi durumda gözüküyor. Fırlatma için hedef ABD doğu saatiyle 16.49 (TSİ 00.49) ve havanın uygunluğu yüzde 80" denilmişti. Ardından fırlatma 00.49'da gerçekleşti.

Alper-gezeravcı-kimdir-ilk-uzay-yolcusu-15-aralık-2023-1

ALPER GEZERAVCI UZAYDA NE KADAR KALACAK?

Alper Gezeravcı ve AX-3 misyonu kapsamındaki ekip UUİ'de yaklaşık olarak 14 gün kalıp, bilimsel deneylerini gerçekleştirecekler.

Alper-gezeravcı-kimdir-ilk-uzay-yolcusu-15-aralık-2023-3webp

ALPER GEZERAVCI UZAYDA NE YAPACAK?

Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzaya gönderildi.

Alper-gezeravcı-kimdir-ilk-uzay-yolcusu-15-aralık-2023

Kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmalardan oluşan 13 deney uzayda gerçekleştirilecek.
 

Editör: Nurseli Fırat