Türkiye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı'nın ardından, Uluslararası Uzay İstasyonun'a görevini yapmak üzere ikinci astronot Tuva Cihangir Atasever gidecek. Peki Tuva Cihangir Atasever kimdir, uzaya ne zaman gidecek? 

Tuva Cihangir Atasever uzaya gitmeye hazırlanıyor! Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 18 gün geçirmiş ve Türkiye'nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu tamamlayarak 9 Şubat'ta dünyaya iniş yapmıştı. Türkiye'nin ikinci uzay yolcusu ise Tuva Cihangir Atasever olacak. Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in ne zaman uzaya gideceği merak ediliyor. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) geçirdiği sürede 13 bilimsel deneye imza atan Gezeravcı'nın ardından Tuva Cihangir Atasever'in uzayda yapacakları merak ediliyor.

Tuva Cihangir Atasever Kimdir 2

2023 yılında, Atatürk Havalimanı'nda yapılan dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada Alper Gezeravcı'nın asil, Tuva Cihangir Atasever'in yedek uzay yolcuları olarak belirlendiğini duyurmuştu. Tuva Cihangir Atasever Türkiye'nin ikinci uzay yolcusu olarak tanındı. Peki, Tuva Cihangir Atasever kimdir, kaç yaşında, nereli? Tuva Cihangir Atasever'in mesleği nedir Uzaya ne zaman gidecek? İşte tüm soruların yanıtları..

Tuva Cihangir Atasever Kimdir 5

İKİNCİ TÜRK ASTRONOT TUVA CİHANGİR ATASEVER UZAYA NE ZAMAN GİDECEK?

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in ne zaman uzaya gideceği belli oldu. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, ikinci uzay yolculuğu için tarih verdi. Kıraç, nisan ayında da ikinci astronot Tuva Cihangir Atasever'i yaklaşık 80 kilometrelik bir yörünge altı uçuş için uzaya gönderecekleri bilgisini vererek, onun da yaklaşık 7 deney gerçekleştireceğini söyledi.

Tuva Cihangir Atasever Kimdir 3

Atasever'in dönüşünü de heyecanla bekleyeceklerini vurgulayan Kıraç, "Nisanın ilk haftaları gibi Tuva'nın uzay yolculuğu gerçekleşecek gibi görünüyor." diye konuştu.

Tuva Cihangir Atasever Kimdir?

Tuva Cihangir Atasever, 12 Ağustos 1992 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünü bitirmiştir. Atasever, yüksek lisans eğitimini University of California'da aynı bölüm üzerine yapmıştır. Tuva Cihangir Atasever'in mesleği, aviyonik sistem mühendisliğidir.

Tuva Cihangir Atasever Kimdir 1

Atasever, Roketsan bünyesinde 5 yıl boyunca çalışmıştır. Tuva Cihangir Atasever, uzay yolculuğu için yedek aday olarak belirlenmişti. Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi için seçilen adaylar eğitimlerine ABD’de devam etmektedir.

Tuva Cihangir Atasever Kimdir 4

Aviyonik Sistem Mühendisliği Nedir?

Aviyonik mühendisi, hava araçlarının elektronik sistemleri için gerekli olan ekipmanları belirleyen, yazılımını, donanımı, alt sistemlerini tasarlayan ve geliştiren mühendistir. Aviyonik mühendisi olmak için üniversitede 6 yıl eğitim almak gerekmektedir. Bu süre hem lisans hem yüksek lisans eğitimini kapsamaktadır. Üniversitede ilgili bölümlerden mezun olanlar Disiplinler Arası Aviyonik Mühendisliği ile ilgili tezli yüksek lisans yaparak bu mesleği icra etmektedir.

Editör: Nurseli Fırat