İstanbul Havalimanı'nda yaşanan olayda, Fedex Havayolları'na ait bir kargo uçağının ön iniş takımları açılmayınca, kadın kaptan pilot Robin Kay Carpenter’ın tecrübesi ve soğukkanlılığı sayesinde büyük bir facia önlendi.

TEHLİKELİ İNİŞ ANI VE PİLOTUN PROFESYONELLİĞİ

Paris'ten İstanbul'a sefer yapan Fedex uçağının kadın kaptan pilotu ABD vatandaşı Robin Kay Carpenter, iniş için alçalmaya başladığında uçağın ön iniş takımlarının açılmadığına dair bir ikaz aldı. Hemen havalimanı hava trafik kontrol merkezi ile iletişime geçen Carpenter, durumu bildirdi ve sorunun çözümü için kulenin yönlendirmesiyle pisti iki kez pas geçti. Bu kontrol uçuşları sırasında yaşananlar, kule ve pilot konuşmalarına yansıdı.

Fedex Ucagi Istanbul Havalimani Pist 09052024 2

GÖVDE ÜZERİNE EMNİYETLİ İNİŞ

08.17'de gerçekleşen gövde üzerine iniş sonrası, uçak 371 metre sürüklenerek durabildi. Uçak içerisindeki ABD vatandaşı iki pilot, herhangi bir yara almadan olaydan kurtuldu. Sürtünmeden dolayı çıkan kıvılcımlar, İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) ARFF (Aircraft Rescue and Fire Fighting) ekiplerinin hızlı müdahalesiyle 12 saniye içinde söndürüldü.

Fedex Ucagi Istanbul Havalimani Pist 09052024 1

UÇAĞIN KURTARILMASI VE PİSTİN AÇILMASI

Gövde üzerine iniş yaparak pistin ortasında duran kargo uçağı, İGA ve DHMİ ARFF ekiplerinin yaklaşık 17 saat süren çabaları sonucu kaldırıldı. Uçak, teknik incelemeler için güvenli bir alana çekildi ve pist, gece saatlerinde yeniden uçuş trafiğine açıldı. Bu olay, hem uçağın sorumlu kadın kaptan pilotu Robin Kay Carpenter'ın hem de ARFF ekiplerinin profesyonel ve hızlı müdahalesi sayesinde olası büyük bir facianın önüne geçilmiş oldu.

Editör: Mevlüt Peker