2024'ün ilk iki cemresi düştü. 3. Cemrenin toprağa düşmesi bekleniyor. Peki Cemre ne anlama gelir, cemre ne zaman düşecek? gibi soruların yanıtları araştırılıyor. Baharın habercisi olan 3.Cemre, toprağa ne zaman düşecek?

Cemre Düşmesi 3

3.Cemre düştü mü, ne zaman düşecek? Halk arasında, yedi gün arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan cemre havaya ve suya düştü. Şimdi de üçüncü cemrenin düşmesi bekleniyor. Mart ayının başlamasıyla birlikte, Cemre düşme tarihleri araştırılıyor. İlk iki cemre düştü. Üçüncü cemrenin ne zaman düşeceği merak konusu oldu. İşte detaylar..

Cemre Düşmesi 1

CEMRE DÜŞMESİ NEDİR, CEMRE NE ANLAMA GELİR?

Cemre, geleneksel inanışa göre baharın müjdecisi olarak tanımlanmaktadır. Cemre düşmesi, havaların ısınmasında önemli bir işaret olarak görülmektedir. Cemre, ilkbahar başlangıcında yedişer gün arayla; önce havada sonra su ve toprakta oluştuğuna inanılan sıcaklık artışını tanımlamak için kullanılmaktadır. Arapça olan Cemre sözcüğü, kor durumunda ateş anlamına gelir. Mina Vadisi'nde Arafat'tan gelen hacıların attıkları taşlarla oluşan yığınlara da "cemre" adı verilmektedir.

Cemre Düşmesi 2

Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin neden olduğuna inanılır. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir. Sonra buzların üzerine düşerek onları eritir.

Oradan da yere girer. Bundan sonra ısınmış topraktan buhar yükselir. Emire baharın gelişini temsil eder. Bulgarlarda Zemire olarak yer alır. Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme Cemre sözcüğünün aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hali olduğu söylenebilir.

Cemre Düşmesi 6

İLK CEMRE DÜŞTÜ

Her yıl 20 Şubat tarihinden başlayarak birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan cemrenin ilki 19-20 Şubat'ta havaya düştü. ikinci cemre 27 Şubat'ta suya düştü. 

ÜÇÜNCÜ CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?

Üçüncü Cemre düştü mü, ne zaman düşecek? sorusu gündemde yerini alıyor. Üçüncü Cemre, 6 Mart 2023 günü (bugün) toprağa düşecek. Üçüncü cemrenin ardından baharın geldiği kabul edilmektedir.

Editör: Nurseli Fırat