Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nın (GUR ) bir numaralı ismi 37 yaşındaki Kirilo Budanova'nın eşi Marianna Budanova zehirlendi. Aynı zamanda Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko'nun danışmanı olan Marianna Budanova, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. 30 yaşındaki Budanova'ya yapılan tetkikler sonucunda 'ağır metal zehirlenmesi' teşhisi konuldu. Öte yandan Budanova’nın zehirlenmesine hangi ağır metalin neden olduğu henüz açıklanmadı. Söz konusu zehirli metalin günlük hayatta ya da askeri operasyonlarda kullanılmadığı belirtilirken Budanova'nın bunu yediği yemekle aldığı tahminler arasında. Ukrayna Askeri İstihbarat Sözcüsü, personeller arasında da benzer hafif semptomlar gösterenlerin olduğunu açıkladı.

KİEV RUSYA'YI SORUMLU TUTTU!

Kiev yönetimi, zehirlenme olayından Rusya'yı sorumlu tuttu. Ukrayna Askeri İstihbarat Sözcüsü Andriy Yusov ise müfettişlerin Rusya'nın zehirlenme girişiminde yer aldığı yönünde değerlendirmelerinin olduğunu duyurdu. Hedefin, Ukrayna İstihbarat Dairesi Başkanı Kirilo Budanov'un olduğunu söyleyen sözcü Yusov "Çünkü komutanlara doğrudan ulaşmak kesinlikle imkansız" dedi.

"SUİKAST ZAMANA YAYILMIŞ OLABİLİR"

Budanova'nın ilk olarak ne zaman hastalandığının belli olmadığını belirten Yusov, suikast girişiminin "zamana yayılmış olabileceğini" söyledi ve "Şu anda zamanlaması hakkında konuşamam" ifadelerini kullandı. AFP'ye yaptığı açıklamada diğer çalışanlarda ağır metal izleri bulunduğunu doğrulayan Yusov kaç tane olduğuna dair net bir sayı vermekten kaçındı. Rus yetkililerden ise konuya ilişkin henüz herhangi bir açıklama gelmedi.

ZEHİR YİYECEK YOLUYLA MI VERİLDİ?

İsmi açıklanmayan istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde Haber sitesi Babel, Kiev'in "cinayete teşebbüs" olarak nitelendirdiği olayla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Babel, Budanova'nın vücudunda bulunan maddelerin "normal hayatta veya askeri işlerde kullanılmadığını" belirterek "Onların varlığı kasıtlı bir zehirlenme girişimine işaret ediyor olabilir" diye yazdı. Babel, ayrıca "birkaç" askeri istihbarat personelinin de zehirlenme şüphesiyle tedavi altına alındığını aktardı. Budanov, ağustos ayında eşinin kendisiyle birlikte ofisinde yaşadığını ve güvenlik nedeniyle, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişiminin başlangıcından bu yana yanından ayrılmadığını söyledi.

UKRAYNA: İSTİHBARAT BAŞKANINA YÖNELİK 10'DAN FAZLA SUİKAST GİRİŞİMİ ÖNLENDİ

Ukraynalı yetkililer, Budanov'a yönelik "10'dan fazla" suikast girişimini önlediklerini kaydetti. Rusya, Budanov'un yönetimindeki askeri istihbarat birimini, cephe gerisinde düzenlenen çok sayıda sabotaj saldırısından sorumlu tutuyor. Ayrıca Moskova yönetimi de daha önce pek çok isme yönelik zehirleme yoluyla suikast girişiminden sorumlu tutulmuştu.