Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma kapsamında, sığınmacılarla ilgili yaptığı paylaşımlar nedeniyle "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" ve "Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Bu suçlamaların ardından Özdağ, sosyal medya hesabından bir tepki mesajı yayınladı.

ümit özdağ 4

Özdağ, Türkiye'deki sığınmacı ve kaçak sayısını ve bu durumun ülkeye milyarlarca dolarlık bir yük getirdiğini ifade etti. Ayrıca, göçün enflasyonu artırdığını, işsizlik ve pahalılığı tetiklediğini söyledi. Gençlerin uyuşturucu batağına sürüklendiğini ve birçok gencin sığınmacılar tarafından öldürüldüğünü belirten Özdağ, Türkiye'nin Lübnan veya Suriye gibi bir ülke olmaması için mücadeleye devam edeceğini vurguladı.

ümit özdağ 3

Ancak soruşturma kapsamında ortaya çıkan yeni bir gelişme, Özdağ'ın Ambargo TV çalışanı İranlı tutuklu Ramin Saeidi ile olan yazışmalarıyla ilgili oldu. Bu yazışmalarda Özdağ'ın, sığınmacılar üzerinden yaptığı algı operasyonlarına ilişkin nefret söylemleri kullandığı tespit edildi. Bu nedenle soruşturma genişletildi ve birçok kişinin ismi de dosyada yer aldı.

ümit özdağ 6

Ümit Özdağ, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarla bu soruşturmanın siyasi bir motivasyonla yapıldığını düşündüğünü belirtti. Özdağ, ifade özgürlüğünün kısıtlandığını ve hükümetin eleştirilmesinin suç olarak algılandığını savundu. Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, suçlamaların yasalara uygun bir şekilde yapıldığını ve soruşturmanın objektif bir şekilde yürütüldüğünü vurguladı.

ümit özdağ 1

İran uyruklu tutuklu Ramin Saeidi’nin dijital materyallerinin incelenmesinde soruşturmaya konu sosyal medya hesabının kullanımı ile ilgili Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ile yazışmalarının olduğu tespit edildi. Ramin Saeidi ile Ümit Özdağ’ın dosyaya yansıyan yazışmalarından bazıları şu şekilde:

"05/07/2021 tarihindeki yazışmalar:

Ramin: Selam, Hocam ben malzemeleri yeniden gözden geçirip Bekir Ali beyle Whatsappdan atıp
değerlendireceğiz... Saygılar...

Ümit ÖZDAĞ: Tamam bekliyorum.

Ramin: Hocam bir video yaptım uygun bulduysanız yayınlayın.. değişiklik gerekirse yaparım.. Suriyelileri siyah beyaz yaptım... ayyıldız baştan eklemiyorum ki her kes izlesin... yoksa bazıları başta ayyıldız görünce izlemezler

Ümit ÖZDAĞ: Ramin bunu revize edelim, Benim konuşmamı en sona al

Ümit ÖZDAĞ: Kilis bölümünü çıkar, kalacağım diyen Suriyelileri çıkar, işsiz Türkler ile başlasın ve devam etsin.

01/08/2021 tarihindeki yazışmalar:

Ramin: ambargo.tv, ambargo.com, ambargo.org, ambargo.org.tr birini kapsak fena olmaz, ileride işimize yarar.

Ümit Özdağ: Sen al ben parasını veririm.

Ramin: Tamam hocam yarın hallederim.”

ümitözdağ belge

Editör: Zeynep Baş