Üniversite öğrencilerinin her yıl ödemesi gereken üniversite katkı payları olarak üniversite harçlarının geri getirildiği iddia edildi. Buna göre ikinci öğretimlerin yanı sıra birinci öğretimde okuyan öğrencilerde üniversite harcı ödeyeceği ifade edildi. 

Konu ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, konuya ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Şen, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Bazı sosyal medya hesaplarında “üniversite harçları geri getirildi, ikinci öğretimde olduğu gibi birinci öğretim öğrencilerinin de harç ödeyeceği” şeklinde haberler servis edilse de bu bilgi gerçeği yansıtmamaktadır.

Belirtmeliyiz ki, 492 sayılı Harçlar Kanunu’nda üniversite harcı diye mali bir yükümlülük bulunmamaktadır. Üniversite öğrencilerinin eğitim öğretim hizmetlerine katılımları neticesinde kendilerinden talep edilen bedel, “katkı payı” olarak ilgili mevzuatta hüküm altına alınmıştır. İlgili katkı payı tutarları, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan 7864 sayılı CB Kararı mucibince, yurtdışından gelen öğrenciler ile okulu süresinde bitiremeyerek uzatan öğrenciler istisna olmak üzere Devlet tarafından karşılanacaktır.

Netice itibariyle, ilgili CB Kararında üniversite öğrencilerine eğitim öğretim hizmetlerine katılımları nedeniyle yüklenen bir mali yükümlülük yoktur.”

Editör: Site Yönetim