Akılalmaz dolandırıcılık olayının adresi Sakarya oldu. Ali Yılmaz isimli vatandaş, inanması güç ama uykusunda dolandırıldı. Sabaha gözünü 285 bin liralık borçla açan Yılmaz'ın telefonunu hack eden dolandırıcılar, Yılmaz adına 3 bankadan kredi çekti. Uzmanlar ise siber dolandırıcılığa karşı uyararak, alınması gereken önlemleri sıraladı.

BANKALAR KENDİSİNE KREDİ VERMEMİŞ

Olay, 21 Şubat sabahı gerçekleşti. Kendisinin kredi talebi olduğunda vermeyen bankaların dolandırıcıların kredi isteğini onaylamasına tepki gösteren Yılmaz, telefonuna herhangi bir bidirim ve onay talebi gelmediğini söyledi. 

"KAFAMIZDA SORU İŞARETLERİ OLUŞTURDU"

Uyurken bunun nasıl mümkün olduğunu çözemediğini söyleyen Ali Yılmaz, daha sonra hacker'ların cep telefonundaki uygulamalar üzerinden bunu yaptığını anladı. ATV Haber'e konuşan mağdur vatandaş, "Bana o krediyi vermeyen bankaların bu kadar yüksek kredili mevduat hesabından para kullandırmaları da kafamızda soru işaretleri oluşturdu" dedi.

"SİBER DOLANDIRICILAR BU SAYEDE HESAPLARINIZA ERİŞİM SAĞLAYABİLİR"

Yılmaz, "Telefonum şarjda ve biz uyurken gerçekleşmiş bu olay. Herhangi bir onay mesajı, arama, bildirim de gelmedi" diye konuştu. Kırık konuya ilişkin olarak, "Geçmişte olduğu gibi herhangi bir linke tıklamanıza gerek kalmadan uygulamalara verdiğiniz erişim izinlerini kullanan siber dolandırıcılar bu sayede hesaplarına erişim sağlayabilir" diye konuştu.

"GECE YARISI TELEFONUNUZA SIZABİLİRLER"

Adli bilişim uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, "Dolandırıcılar uygulamalardaki güvenlik açıklarını tespit ederek gece yarısı telefonunuza sızabilirler" uyarısını yaptı. Kırık, "Bu tarz durumlarda telefonlara verdiğiniz erişim izinlerini kontrol ederek takip etmeye izin ver seçeniğini kapatmalıyız. Bu sayede bizim kontrolde kalmamız sağlanacak. Aynı şekilde hücresel verinin kapatılmasıyla birlikte siber dolandırcılar uzaktan erişim sağlayarak banka hesaplarınızla işlem gerçekleştiremeyecek." değerlendirmesini yaptı. Yılmaz ise yaşadıklarının ardından banka uygulamalarını bile indirmeye korktuğunu işlemlerini banka şubelerinden gerçekleştirdiğini söyledi.

Editör: Sinan Turp