Kütahya'da uyuşturucu bataklığına düşen ve daha sonra kendisini yakalayan polislerin yönlendirmesiyle rehebilitasyona girerek kurtulan genç, yaşadığı süreci ve gelecek planlarını anlattı.

Uyuşturucuya 2018'de bir arkadaşı yüzünden başladığını belirten genç, "Yil olanından korktuğum kadar hiçbir şeyden korkmuyordum ama kimyasal ondan daha kötüymüş. Kulaklığı taktığımda o madde aklıma gelidi. Uyuyamıyor, delirme derecesine gelirdim" dedi.

Uyuşturucu içen bir arkadaşının 2011'de hayatını kaybettiğini ve onu tuvalette ölü olarak bulduklarını söyleyen genç, "Evden çıktığımızda kesin birimiz yakalanırdı. Biz polisin işi yok sadece bu maddeyle mi uğraşıyorlar?' diye. Polisin, devletin işi o: bu maddeyle uğraşmak. Son iki aylık süreçte 50 kişiyi tanıyorsam, hepsi gün gün eksildi" diye konuştu. Genç, uyuşturucu içen herkesin bir gün satıcı olarak tabir edilen 'torbacı' olduğunu da sözlerine ekledi.

'MEĞERSE HEPSİ HAYALMİŞ'

Genç yaşadığı bir olayı da şöyle anlattı:

"Arkadaşlarla beraber geziyorduk arabayla. Arkadaş bana yuvarlak bir şey uzattı ben de aldım. İlk önce kulaklarım sağırlaşmaya başladı, sonra halüsinasyonlar görmeye başladım ve ardından polislerin bizi çevirdiğini; yolların kesildiğini gördüm. Vücudum kilitlendi; gözümü açtığımda karşımda 3 kişi vardı. Bana "neden içiyorsun" diye soruyorlardı. Ben de ben "bunu içmeyeceğim artık, peşimi bırakın" diye cevaplar verdim. Meğerse bunlar bir hayalmiş."

Uyuşturucu hap kullandıktan sonra diğer uyuşturucu türlerini de içtiğini ve en sonunda kimyasal olanı aldığını söyleyen genç, "Bu uykusuzluğa neden oldu ve bir gün aparta gittim. Apartta arkadaşım sayesinde tekrar bu kimyasal olanı içtim. Gün sonunda eve gittiğimde 4 gün boyunca hiçbir şekilde gözümü dahi kırpmadım. Ömrümden ömür almış gibi oluyordu. Yemek yiyemiyordum ekmeği ağzımın içinde çeviriyordum. Beynimi yerinden birinin söküp aldığını hissettim. Dördüncü günün sonunda beşinci güne bağlayan gece uyuyakaldım. O dört gün boyunca sadece evde oturdum. Hiçbir şekilde kimseyle görüşmedim" diye konuştu.

'YA BABAM YAKALARSA?'

Genç, uyuşturucuyu kullandığı zamn ailesinin kendisinden şüphelendiğini ve kendisini tedaviye yatırmayı da teklif ettiklerini söyleyerek "Babam yakalarsa ona ne söyleyebilirim?" diye düşünüyordum sürekli. Ancak polis korkusu bambaşka bir şey; "devlet her zaman bizi yakalar, her zaman ensemizde" diyordum" dedi.

Arkadaşlarının kira parasını yatırmak yerine uyuşturucu aldığını belirterek, "Mesela çocuğa çikolata almayayım ama ben bunu maddeye yatırayım diye düşünüyorsun. Ev kiranı ödemiyorsun, gidiyorsun uyuşturucuya yatırıyorsun. Arabaya gaz almıyorsun madde alıyorsun. Kütahya çevresinde herkes iyi kötü asgari ücretle çalışıyor ama sen maddeye 10 bin yatırıyorsun" dedi.

Zehir bataklığına düşen insanların birbirlerine yalan söylediğini de söyleyen genç, "Bir arkadaşım vardı; günlük bin 500 liralık aldığını biliyorum. Bu arkadaşım sürekli kayınpederinden, babasından, tefecilerden para aldım diyerek onlara sürekli yalan söylüyordu. O şekilde tedarik ediyordu parayı. Bu maddeyi almak için illa parayı buluyorsun. İnsanlar birbirine yalan söylüyor mesela; 30 yıllık arkadaşı, ikisi beraber kimyasal olanı içiyorlar; birbirlerine yalan söyleyebiliyorlar. Güvensizlik oluşuyor" dedi. Genç, bunu kullananların genellikle kumar oynadığını ifade etti. 

'NARKOTİKLER KÜTAHYA'DA BU İLLETİ BİTİRDİ'

"Uyuşturucu maddesini içtiğim zaman beni en çok saran korku bir gün polise yakalanmamdı. Tedavi olmaktan çok korkuyordum" diyen genç, "Arkadaşımla beraber Eskişehir yolunda beni indirdiler ve 4-5 saat gelmediler. Dönerken Eskişehir yolunda alındık. 6 ay gibi bir süre içerisinde arkadaşlarımın çoğu cezaevine girdi. Kütahya Emniyeti çok sıkı tedbirler aldığından dolayı kimseye soluk aldırmadılar. Hedefleri o oldu; sadece bu maddeyi bitirmek. Satanlar mesela gün gün gün eksildi. Hepsi şu an cezaevinde. Narkotikler gerçekten bitirdi, uyuşturucu denilen illeti Kütahya’da durdurdular" dedi.

'TEK HEDEFİM KARIM VE ÇOCUĞUM'

Genç sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Kendim bırakmaya karar verdim. Baktım arkadaşlarımdan zarar görüyorum; onlar cezaevine girdikçe ben kendim bırakmak istedim. "Bunlar olmayınca ben içmeyebiliyorum" diyebildim kendime. Onlar cezaevine girdikten sonra işime gücüme bakmaya; ailemle, çocuğumla, eşimle ilgilenmeye başladım. Onları gezdirmeye başladım. Ancak öncesinde eşimle kavgalar başladı. Onlarla ilgilenmiyordum daha sonra kopardık komple ipleri ve boşandık. Ancak şu an kendimi ve ailemi toparmalamaya çalışıyorum. Şu an tek hedefim ailem yani, çocuğum ve karım."

'CEZAEVİ ÇÖZÜM DEĞİL'

Uyuşturucu kullananlara seslenen genç sözlerini şöyle noktaladı:

"Yol yakınken vazgeçsinler, bunun sonu yok. Bu uyuşturucu illetinin gerçekten sonu yok. Arkadaş çevreni değiştireceksin, insanlardan uzaklaşacaksın. İçen ne kadar arkadaşın varsa hepsinden uzaklaşacaksın, başka çare yok. Ailene döneceksin, kendini sadece ailene odaklayacaksın. Hiçbir şey yapamıyorsan köyüne ya da başka bir şehre git. Hiçbir şey bilmiyorsan Kütahya Emniyeti’ne sığın. Cezaevi çözüm değil."

Editör: Site Yönetim