Türkiye 31 Mart 2024 Pazar günü 5 yıl boyunca görev alacak yerel yöneticilerini seçmek için sandığa gitti. Yerel seçim sonucunda, AK Parti’nin oyları bir önceki yerel seçimin yapıldığı 2019 yılına göre yüzde 9 düşüş gösterdi. 14'ü büyükşehir olmak üzere 35 belediye kazanan CHP, Türkiye genelinde en çok oyu alan parti oldu. AK parti ise oy oranında, ilk kez 2. sıraya geriledi.

MAZBATANIN AK PARTİ ADAYINA VERİLMESİNE KARAR VERİLDİ

Van’da ise kamuoyunu şaşırtan bir olay yaşandı. Van’da DEM Parti 14 ilçe ve il belediye başkanlığını kazanan parti oldu. DEM Parti Belediye Başkan Adayı Abdullah Zeydan, yüzde 55.48 ile seçilen isim oldu. AK Parti adayı, Abdulahat Arvas oyların yüzde 27.15’ini alarak ikinci seçilen isim oldu. Van İl Seçim Kurulu, DEM Parti Belediye Başkan Adayı Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına ve mazbatanın en yüksek ikinci oyu alan adaya verilmesini kararlaştırdı.

ABDULLAH ZEYDAN’IN MEMNU HAKLARI NE ZAMAN ALINDI?

Ekran Haber ise, Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iade edilme ve iade edilme kararının tekrar ortadan kaldırılmasına ilişkin detaylara ulaştı. Abdullah Zeydan hakkında 4 Nisan 2023'te, 2021 yılında terör örgütü propagandası yapma suçundan kaynaklı memnu (yasaklanmış) haklarının geri verilmesine karar verildi. İtiraz edilmeyen karar, 25 Nisan 2023 tarihinde kesinleşti. Hakkında herhangi bir hak kısıtlaması olmayan Zeydan’ın yerel seçimler sürecindeki başvurusu da kabul edildi ve seçimlerde birinci çıkan isim oldu.

Yaşanan farklı bir gelişme ile Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı, 4 Nisan 2023’te verilen kararı bozarak memnu hakların iadesine yönelik kararı da ortadan kaldırdı. Kararın, seçimden 2 gün önce 29 Mart 2024 tarihinde alınmasına ilişkin DEM Parti’den de tepki geldi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Van İl Seçim Kurulunun DEM Parti'den Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan hakkındaki kararına ilişkin "Van halkının iradesine kesinlikle sahip çıkacağız. Van halkının iradesi seçimde ortaya çıkmıştır. Buna uymak, dikkate almak dışında bir seçenek yoktur" diye konuştu.

Hablemitoglu Aciklama

NE OLMUŞTU?

İHA’nın haberine göre, Abdullah Zeydan, 2016 yılında Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "PKK sizi tükürüğünde boğar" sözlerinden dolayı ve katıldığı bir eylemden ötürü “örgüte yardımdan” 5 yıl, “örgüt propagandası yapmaktan” ise 3 yıl 1 ay 15 gün toplamda 8 yıl hapis cezası verilmişti.

8 YILLIK CEZASI YİNELENDİ

Zeydan hakkında verilen hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Fakat Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın kararına karşı çıkarak Zeydan’ın 8 yıllık cezasını yineledi. Zeydan’ın cezaevinde bulunduğu süre göz önünde bulundurularak serbest bırakılmasına karar verildi.

ZEYDAN’IN MEMNU HAKLARI GERİ ALINDI

Abdullah Zeydan'ın yasaklı haklarının da mahkeme tarafından iade edilmesinin ardından, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Zeydan'ın belediye başkan adaylığı başvurusunu kabul etmişti. Ancak savcılık, 29 Mart tarihinde hakların iadesi kararına itiraz etti ve mahkeme de itirazı yerinde buldu. Bu durumda Zeydan’ın memnu haklarını geri aldı.

MAZBATA ABDULAHAT ARVAS’A VERİLDİ

Mahkemenin kararı üzerine Van İl Seçim Kurulu da Zeydan'ın seçilme yeterliliğinin olmadığına hükmederek, mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki aday olan AK Partili Abdulahat Arvas’a verilmesine karar verdi.

KARAR PROTESTO EDİLDİ

Zeydan'ın memnu hakkının geri alınmasını protesto etmek isteyen grup ile polis arasında olaylar yaşandı. Adalet Bakanlığı kararına tepki göstermek amacıyla DEM Parti Van İl Başkanlığı önünde toplanan kalabalık, Cumhuriyet Caddesi’ne yürümek istedi.

Van Buyuksehir Belediye Baskani Degisti 02042024 Iha (6)

Polisin uyarılarına rağmen caddeye çıkan bir grup refüjdeki saksıları devirirken, polis ekipleri ise tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Olaylar ara sokaklarda devam etti.

Van Buyuksehir Belediye Baskani Degisti 02042024 Iha (4)

Editör: Halide Tonga