X HASTALIĞI NEDİR?

X Hastalığı, İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda uluslararası liderlerin potansiyel tehdit hakkında görüşmek üzere toplanacağı bir panelin odak noktası olacak.

hastalık-acil-servis-1

Dünya Ekonomik Forumu'nda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ilaç şirketi AstraZeneca'nın da aralarında bulunduğu konuşmacılardan oluşan bir panel düzenlenecek. Forumda herhangi bir sağlık tehdidi karşısında hangi yeni çabalara ihtiyaç duyulduğunun tartışılacağı "X Hastalığına Hazırlık" adlı bir toplantı yapılması planlanıyor.

Potpuri-virüsü-nedir-acil-servis-7

X Hastalığı, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre henüz kaynağı bilinmeyen potansiyel salgın risklerini temsil ediyor. X Hastalığı'nın Corona virüsten 20 kat daha ölümcül etkileri olacağı tahmin ediliyor.

X HASTALIĞI DÜNYA GÜNDEMİNDE YER ALIYOR

X Hastalığı, DSÖ'nün web sitesinde; "İnsanlarda hastalığa neden olup olmadığı bilinmeyen bir patojenden kaynaklanan ciddi bir uluslarası salgını temsil ediyor." ifadesine yer verildi. X hastalığına karşı hazırlıklı olmak hedefleniyor. 

maymun-çiçeği-virüsü-mpox-nedir-nasıl-bulaşır-14-aralık-2023-3

Toronto Üniversitesi'nden biyoetik ve küresel sağlık profesörü Kerry Bowman, "X Hastalığı, Covid-19'dan daha güçlü olan çok ciddi bir hastalığın ortaya çıktığı varsayımsal bir senaryoyu temsil ediyor. Bu, hızla yayılan bir hastalık tehdidine dünyanın nasıl tepki vereceği konusunda varsayımsal bir hazırlık." dedi..

X HASTALIĞININ KAYNAĞI NEDİR?

En büyük "X Hastalığı" tehdidinin zoonotik, yani hayvanlarda ortaya çıkan bir virüsten kaynaklanacağına inanılıyor. Zoonotik hastalıklara örnek olarak, domuz gribi olarak bilinen "H1N1 influenza" virüsü verilebilir.

Hindistan-nipah-virüsü

Dünya çapında insanlar yüzünden nesli tükenen hayvanlar ve orman kaybının çarpıcı boyutları, bu tehdidi giderek daha olası hale getiriyor. Tehdit bu kadar ciddiyken hastalığa karşı hazırlıklı olmak kadar hastalığı önlemeye odaklanmanın önemi de artıyor.

eris-varyantı-virüs-sağlık-bakanı

X Hastalığı henüz bilinmiyor ancak bilim insanları bir sonraki büyük salgının "henüz karşılaşmadıkları" bir virüsten kaynaklanabileceğinin farkında ve bu nedenle hazır olmak istiyorlar.
 

Editör: Nurseli Fırat