Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay, üniversitenin itibarını tehdit etme noktasına gelen kişisel tartışmaları gerekçe göstererek istifa etti. Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay yaptığı yazılı açıklamada istifa kararını duyururken, kurumun son tartışmalardan bağımsız olarak hedeflerine devam etmesi gerektiğini vurguladı.

HARVARD ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ CLAUDINE GAY NEDEN İSTİFA ETTİ? REKTÖR GAY’İN İSTİFASININ ARKA PLANI

İstifa, Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay'in kampüsteki İsrail karşıtı protestoları “düşünce ve ifade özgürlüğü” kapsamında ele almasından kaynaklanan yoğun inceleme ve Yahudi lobisinin baskılarının ardından geldi. Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay'in bir ifade özgürlüğü meselesi olarak çerçevelediği yaklaşımı, özellikle İsrail yanlısı gruplardan önemli tepkiler ve tehditler aldı. Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay'in de katıldığı ABD Kongresi'ndeki antisemitizm konulu son oturumlar eleştirileri yoğunlaştırdı, ancak Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay istifa açıklamasında bunlara doğrudan değinmedi.

HARVARD ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ CLAUDINE GAY’İN İSTİFA KARARI

Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay yaptığı duyuruda istifasının Harvard'ın yararına olduğunu ve üniversitenin bu zorlu dönemi bir kişiye değil kuruma odaklanarak atlatmasını sağlayacağını ifade etti. Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay ayrıca üniversitenin kampüste nefret suçlarına karşı duruşunu da bir kez daha teyit etti.

HARVARD ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ CLAUDINE GAY’İ YIKAMAYAN LOBİ, BASIN YOLUYLA GEÇMİŞİNE İFTİRA ATTI

ABD medyasında yer alan haberlere göre Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay'in İsrail protestolarına karşı ifade özgürlüğünün savunulması olarak görülen tutumu, özellikle İsrail yanlısı grupların yoğun tepkisine neden oldu. Geçtiğimiz hafta Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay'in daha önceki bazı akademik çalışmalarında intihal yaptığına dair iddiaların devreye sokulması da tartışmaları daha da alevlendirdi.

HARVARD ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ CLAUDINE GAY’E İSRAİL YANLISI SİYASİLERDEN TEPKİLER

Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay'i sert bir dille eleştiren Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Elise Stefanik istifayı bir zafer olarak kutladı. Daha önce Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay'in istifasını isteyen Elise Stefanik, bu olayın üniversite tarihindeki en büyük skandallardan birinin sadece başlangıcı olduğunu öne sürdü. Elise Stefanik'in açıklamaları Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay'in Kongre'de karşı karşıya kaldığı siyasi baskının boyutunu gösteriyor.

ÜNİVERSİTE REKTÖRLERİ ÜZERİNDE YOĞUNLAŞTIRILMIŞ BASKI

Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay, Pennsylvania Üniversitesi Rektörü Elizabeth Magill ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Rektörü Sally Kornbluth ile birlikte, kongrede yapılan bir oturum sonrasında önemli bir baskı ile karşı karşıya kaldı.

ABD Kongresi Eğitim ve Çalışma Komitesi 5 Aralık'ta "Kampüs Başkanlarını Sorumlu Tutmak ve Antisemitizmle Mücadele Etmek" başlıklı bir oturum düzenleyerek üniversite kampüslerindeki antisemitizm olaylarına verdikleri tepkileri inceledi.

KONGRE OTURUMU VE SONUÇLARI

Oturum sırasında üç üniversite yöneticisi antisemit faaliyetlere karışan öğrencilerin disipline edilmesi, üniversitelerde farklı görüşlerin temsil edilmesi ve kampüs güvenliği gibi konularda saatlerce sorgulandı.

Geçtiğimiz yıl bu görevlere atanan Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay, Pennsylvania Üniversitesi Rektörü Elizabeth Magill ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Rektörü Sally Kornbluth; antisemitizm, İslamofobi ve her türlü nefretin yükselişine karşı mücadele etme sözü verdi.

Üçlü, özellikle İsrail karşıtı protestoları ifade özgürlüğü kapsamında değerlendiren tutumları nedeniyle ağır eleştiri ve baskılara maruz kaldı ve istifa çağrılarına yol açtı.

REKTÖRLERİN İSTİFASI

Pennsylvania Üniversitesi Rektörü Elizabeth Magill baskıların ardından istifa etti.

Harvard Üniversitesi, antisemitizmle ilgili kongre oturumunda yaptığı açıklamaların yarattığı tepkilere rağmen Rektör Gay'in görevine devam edeceğini açıklamıştı.

MIT Rektörü Sally Kornbluth da benzer baskılarla karşılaşmasına rağmen görevine devam ediyor.

Harvard Üniversitesi Rektörü Claudine Gay’in Yahudi lobisi, siyaset ve medya baskısıyla istifa ettirilmesi sadece Harvard Üniversitesi için değil, tüm üniversitelerdeki akademik özgürlüğü tartışmalı hale getirirken kurumsal liderliğin nasıl dengeler üzerine kurulu olduğunun da fikrini veriyor, karmaşık etkileşimini ortaya koyuyor.

Editör: Mevlüt Peker