İzmir’de ucuza lüks telefon vaadiyle vatandaşları dolandıran sosyal medya fenomenleri vurgun parasıyla hesaplarından paylaşım yaparak “Yakalanmadığın sürece herşey legaldir" dedi. Bin 750 kişiyi dolandırdıkları tespit edilen G.B.E, H.O.E, M.A.E ve B.B isimli sosyal medya fenomenleri, İzmir Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan operasyon kapsamında yakalanarak gözaltına alındı.

ÖRGÜT LİDERİ SOSYAL MEDYA FENOMENİ

Sosyal medya platformlarında 500 binin üzerinde takipçisi bulunan sosyal medya fenomeni G.B.E., kullanmış olduğu instagram hesapları üzerinden piyasa fiyatından daha düşük bedelle Iphone ve benzeri lüks model cep telefonlarının fiyatlarını paylaştı. Sayfalarına bıraktıkları telefon numaraları üzerinden dolandırmak istedikleri kişilerle irtibata geçen dolandırıcılar, kapora aldıkları ve cep telefonlarını göndermedikleri, bu yöntem sayesinde yaklaşık bin 750 kişiyi dolandırdı. 

KİŞİSEL VERİLERİ YASA DIŞI YOLLA ELE GEÇİRMİŞLER

G.B.E.’nin yanı sıra H.O.E, M.A.E ve B.B isimli şüphelilerin de kurdukları platformlarda kişisel verileri içeren sorguları para karşılığında yaptıkları anlaşıldı. Yapılan operasyon ile yakalanan şüphelilerin dijital materyallerinde yapılan incelemede çok sayıda üçüncü kişiye ait kimlik bilgileri ile bu bilgilerin sorgulandığı panelin ekran görüntülerinin bulunduğu, ayrıca şüphelilerin vatandaşları dolandırmak amacıyla oluşturulan birçok instagram hesabı da tespit edildi.

“YAKALANMADIĞIN SÜRECE HER ŞEY LEGALDİR" 

Şüphelilerin dolandırdılar vatandaşlardan elde ettikleri para balyaları ile çekilmiş fotoğraflarını sosyal medya üzerinden paylaştıkları ve “Yakalanmadığın sürece her şey legaldir" yazdıkları da görüldü. Ayrıca fenomen dolandırıcıların lüks içindeki yaşamları da dikkat çekerken toplam bin 750 kişiyi dolandırdıkları tespit edildi. Bu yöntemle şüphelilerin toplam 2 milyon lira geliri yasa dışı yollarla elde ettikleri öğrenildi.

4 ŞÜPHELİ DE TUTUKLANDI

Gözaltına alınan G.B.E, H.O.E, M.A.E ve B.B isimli fenomenler İzmir Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yürütülen nitelikli dolandırıcılık “ ve " kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirmek suçları kapsamında gerçekleştirilen operasyonla gözaltına alındılar. Şüpheliler adli işlemlerin ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Editör: Halide Tonga