Yanardağı patlaması sonucunda birçok dağcının hayatını kaybettiği Endonezya'da kurtarma çalışmaları devam ediyor. İşte detaylar...

Yanardağ Patladı

Endonezya'da, cumartesi günü Sumatra Adası'nın batısındaki Merapi Yanardağı patladı. 2 bin 891 metre yüksekliğindeki yanardağ, gökyüzüne 3 km yüksekliğinde kadar kül püskürttü. Alarmı en yüksek seviyeye çıkaran yetkililer, bölge sakinlerini de kratere 3 kilometreden fazla yaklaşmasını yasakladı. 

yanardağ-patlaması-endonezya

Bölgede Birçok Yanardağ Mevcut

Merapi, Sumatra adasındaki en aktif yanardağlardan biri ve en ölümcül patlaması, 60 kişinin öldüğü Nisan 1979'da gerçekleşti. Bu yıl ocak ve şubat ayları arasında zirveden 75-1000 metre civarında kül fışkırtmaya başladı. Volkanoloji ajansına göre Endonezya, Pasifik'teki "Ateş Çemberi" olarak adlandırılan konumda yer alıyor ve bu konumda 127 aktif yanardağ bulunuyor.

yanardağ-patladı

Ölü Sayısı Artıyor

3 Aralık'tan bu yana yanardağda meydana gelen patlamalar ve hareketlilik nedeniyle 50 dağcı cumartesi günü ilk patlamanın ardından kurtarıldı. Yetkililer 11 dağcının cansız bedenine ulaşırken 12 kişinin de kayıp olduğunu duyurmuştu. Yanardağ patlamaya devam ederken sürdürülen kurtarma çalışmalarında 11 dağcının daha cansız bedeni bulundu. Kayıp bir dağcının bulunması için çalışmalar sürüyor.  Hayatını kaybedenlerin sayısı 22'ye yükseldiği bilgisi paylaşıldı.

Editör: Nurseli Fırat