2024 yılının, 2023'te kaydedilen ilerlemelerin üzerine inşa edilen yapay zeka (AI) alanında önemli bir sıçramaya işaret etmesi bekleniyor. Bu yıl, günlük yaşamdan savaşa, haberlerden fotoğrafçılığa kadar çeşitli sektörlerde yenilikçi dönüşümler getirecek olan 'Üretken Yapay Zeka' çağını açmaya hazırlanıyor.

2024 YAPAY ZEKA ALANINDA ATILIMLARLA DOLU BİR YIL OLACAK

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Doçent Doktor Sefer Darıcı, 2024 yılının yapay zeka için bir dönüm noktası olacağını öngörüyor. Doçent Doktor Sefer Darıcı, 'Üretken Yapay Zeka'nın görüntü ve ses işlemenin ötesine geçerek karmaşık içerik yaratımını ele alacağını vurguluyor. Bu ilerleme, özellikle çağrı merkezlerinde müşteri hizmetlerini önemli ölçüde etkileyecek ve insan operatörlerin yerini alan yapay zeka temsilcileriyle onları dönüştürecek. Teknolojinin sadece ticarette değil, film, dizi ve müzik endüstrisinde de önemli gelişmeler getirmesi bekleniyor.

YAPAY ZEKA İLE ÜRETİLEN SANATÇILARIN YÜKSELİŞİ

Dr. Sefer Darıcı, eğlence sektörüne yeni bir boyut getirecek olan yapay zekâ tarafından yaratılmış karakterlerin ortaya çıkışına da dikkat çekiyor. Gerçeğe yakın özelliklere ve gelişmiş gerçekçiliğe sahip bu karakterler filmlerde ve TV dizilerinde yer almaya başlayacak. Tamamen insana benzeyen, YZ tarafından üretilen aktörlerin popülerlik kazanacağını ve hatta hayran kitlelerini geliştireceğini öngörüyor. Bu gelişme, YZ platformlarının hayranların isteklerine göre konserler düzenlemesine yol açarak yeni profesyonel alanlar çağını başlatabilir.

MEDYA SEKTÖRÜNDE DEVRİM

Medya sektöründe, yapay zekanın içerik oluşturmada önemli bir rol oynaması bekleniyor. Dr. Sefer Darıcı, yapay zekanın yeni makaleler oluşturmak için farklı haber kaynaklarını bir araya getirebileceğini ve benzersiz fotografik materyaller üretmek için önceden var olan içeriği değiştirebileceğini belirtiyor. İnternet haberlerinde önümüzdeki dönem, yapay zeka tarafından üretilen içeriğin ana akım haline geldiğini görecek. "Gerçeklik Denetleyicileri" veya "Gerçeklik Doğrulayıcıları" istihdamı, içeriğin gerçekliğini belirlemek için gerekli hale gelecek ve haber ajansları, gazeteler ve televizyon ağları için yeni zorluklar ortaya çıkaracak.

YENİ BECERİLER VE ROLLER İÇİN TALEP

Bu gelişmelerle birlikte, 'Hızlı Mühendislik' talebinin 2024 yılına kadar önemli ölçüde artması bekleniyor. Şirketler, uygulamalarını yapay zeka teknolojileriyle entegre etmek için yapay zeka uzmanları arayacak. Ayrıca, 'Düşük Kodlu' veya 'Kodsuz' mühendisliğin ortaya çıkması, kapsamlı kodlama bilgisi olmayan bireylerin uygulama geliştirmesine olanak tanıyacak ve bu gelişmekte olan alanlardaki profesyonellere olan ihtiyacı vurgulayacak.

Editör: Mevlüt Peker