Adli tatil başlıyor! İşte devam edecek işler…

Adalet teşkilatı 20 Temmuz’da adli tatile giriyor. Yeni adli yıl ise 1 Eylül’de başlayacak. Adli tatil süresince nöbetçi mahkemeler acil nitelikli işlere bakmaya devam edecek. Yüksek yargıda da nöbetçi heyetler görev yapacak.

Adli tatil başlıyor! İşte devam edecek işler…

Yargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen adli tatil 20 Temmuz’da başlıyor. Adli tatil aralığı kanunla belirlendiği için her yıl aynı tarihler arasında yapılıyor. Her yıl 20 Temmuz’da başlayan adli tatil, 31 Ağustos’ta sona eriyor. Yeni adli yıl 1 Eylül’de başlıyor.

ACİL İŞLER DEVAM EDECEK

Adli tatil boyunca adliyelerde görevli nöbetçi mahkemeler, tutuklusu olan ve acil nitelikli davalara bakmaya devam edecek. Diğer davalara ise 2026 adli yılına kadar ara verilecek.

SAVCILIKLAR HİZMET VERECEK

Adli tatil süresince savcılıklar da hizmet vermeye devam edecek. Savcılıklarda suç duyurusu, ifade işlemleri ile soruşturma, gözaltı kararları ve tutuklama istemleri de yürütülmeye devam ediyor.

İŞTE DEVAM EDEN İŞLER

Adli tatilde, aşağıda belirtilen dava ve işler görülmeye devam edecek:

-İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.

-Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, Velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler.

-Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları.

-Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.

-Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri.

-İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar.

-Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler.

-Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler.

-Çekişmesiz yargı işleri.

-Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.

YÜKSEK YARGIDA NÖBETÇİ HEYETLER GÖREV YAPACAK

Yüksek yargı organları Danıştay ile Yargıtay’da da nöbetçi heyetler görev yapacak. Danıştayda görev yapacak nöbetçi heyet, esastan karar veremeyecek ve yalnızca "yürütmenin durdurulması" taleplerini karara bağlayabilecek.

Yargıtay'da da ceza ve hukuk olmak üzere iki nöbetçi daire görev yapacak. Nöbetçi ceza dairesi, tutuklu sanıklarla ilgili dosyalara bakacak.

Anayasa Mahkemesi ise adli tatil kapsamına girmiyor.

Kaynak: Haber Merkezi
adli tatil adli tatil ne zaman bitiyor adli yeni yıl