Bakan Tunç'tan 'Grok' açıklaması! Yapay zeka da olsa kanuni muafiyet söz konusu olamaz
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X'in yapay zeka uygulaması "Grok" programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin "Eğer bir yapay zeka paylaşımını bulunduran, barındıran bir yer sağlayıcı varsa, bunun yapay zekadan geldiği şeklinde kanuni muafiyet söz konusu olmaz." dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
"KİŞİLİK HAKLARINI İHLAL VE SUÇ"
Sosyal medya platformu X'in yapay zeka uygulaması "Grok" programının birçok kullanıcıya verdiği, suç teşkil eden hakaret içerikli cevaplarla ilgili soruşturma başlatıldığı hatırlatılan Tunç, son zamanlarda yapay zeka kaynaklı internet ortamında kişilik haklarını ihlal eden ve suç teşkil eden birtakım paylaşımlar yapılmaya başlandığını söyledi.
YAPAY ZEKA İLE DE OLSA SUÇ TEŞKİL EDER
İnternette suç işlenmesinin önlenmesine yönelik düzenlemeye işaret eden Tunç, Türk Ceza Kanunu'na göre, suç teşkil eden bir fiilin yapay zeka kullanılarak işlenmesi halinde de suç teşkil ettiğini söyledi.
"BAŞSAVCILIK PROSÜDÜRÜ UYGULAMIŞTIR"
Yapay zekanın, gerçek bir kişilik olmadığına işaret eden Tunç, "Eğer bir yapay zeka paylaşımını bulunduran, barındıran bir yer sağlayıcı varsa, ki internette biliyorsunuz X platformu var, YouTube var, diğer platformlar var, bunlar bu içeriği barındırıyorsa, bunun yapay zekadan geldiği şeklinde kanuni muafiyeti söz konusu olmaz. Dolayısıyla içerik sağlayıcılarının ve yer sağlayıcılarının bu konuda sorumluluğu vardır. Erişimin engellenmesi ile ilgili prosedürler işletilir. Bu kapsamda da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı böyle bir prosedürü işletmiştir." değerlendirmesinde bulundu.
YAPAY ZEKÂ İÇİN ÖZEL HÜKÜMLER DÜZENLENECEK
Tunç, yapay zekâ ile ilgili özel hükümler içeren bir mevzuat düzenlemesine ihtiyaç duyulduğunu da dile getirdi.