Darbe girişimine karşı önemli görevler üstlenmişti! Yargıtay Üyesi Aydıner HSK adayı oldu
HSK üyeliği için TBMM Genel Kurulu’nda oylanacak adaylar karma komisyon tarafından belirlendi. Aday olan isimlerden biri de 1. Üyelik için komisyonda en yüksek oyu alan Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner oldu. 15 Temmuz darbe girişimine karşı önemli görevler üstlenen Aydıner’in Genel Kurul’da HSK üyeliğine seçilmesi bekleniyor.

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nda (HSK) görev süresi dolan 5 üyenin yerine gelecek isimleri mayıs ayı içerisinde TBMM Genel Kurulu seçecek. Yargıtay üyelerinin bu 5 üye içerisinde 3 kontenjanı bulunuyor.
YARGITAY’DAN 9 ADAY
Toplamda 48 Yargıtay üyesinin başvuru yaptığı seçimlerde, Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon aday sayısını 15’e düşürdü. Bunlardan 9’u Yargıtay kontenjanı için belirlendi.
EN YÜKSEK OYU ALDI
O isimler içinde dikkat çekenlerden biri de 1. üyelik için en yüksek oyu alarak aday olan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Üyesi Ömer Faruk Aydıner oldu. Tecrübeli isim 15 Temmuz darbe girişi sonrası soruşturmalara bakan ve ilk gözaltı kararlarını alan savcı olarak tanınıyor.
SEÇİLMESİ BEKLENİYOR
Aydıner’in komisyonda en yüksek oyu alan aday olması sebebiyle Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak oylama sonucu HSK üyeliğine seçilmesi bekleniyor.
ÖMER FARUK AYDINER KİMDİR?
28 Mayıs 1974 yılında Elazığ’da doğdu. İlköğretim eğitimini Elazığ Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulunda, Ortaöğretim eğitimini Elazığ İmam Hatip Lisesinde tamamladı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1996 yılında mezun oldu. Konya Selçuk Üniversitesi Kamu Hukuku Bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Aydıner, İstanbul Medipol Üniversitesi Kamu Hukuku Bölümünde doktora eğitimine halen devam ediyor.
İngilizce, Arapça ve Almanya bilen Aydıner, evli ve 3 çocuk babasıdır.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İç Hukukumuzda Koruma Tedbiri Olarak Tutuklama isimli kitabı bulunmaktadır.
GÖREV YAPTIĞI YERLER
Aydıner sırasıyla;
Isparta Şarkikaraağaç Cumhuriyet Savcılığı,
Şanlıurfa Akçakale Cumhuriyet Savcılığı,
Sinop Boyabat Cumhuriyet Savcılığı,
İstanbul Çatalca Cumhuriyet Başsavcılığı,
Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı,
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği
Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı,
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı,
Yargıtay 9. Ceza Dairesi Üyeliği (Terör Dairesi) görevlerinde bulunmuştur.
ADALET BAKANLIĞI’NDA KRİTİK GÖREVLERDE BULUNDU
Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olarak görevli bulunduğu sırada;
Milli Güvenlik Sekreterliği Alt Kurul Üyeliği
Terörle Mücadele Koordinasyon Başkanlığı
Uyuşturucu Maddelerle ile Mücadele Üst Kurul Üyeliği
Basın İlan Kurulu Genel Kurul Üyeliği
Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği
İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Hukuk Komitesi Üyeliği görevlerini de üstlenmiştir.
TERÖRE KARŞI ÖNEMLİ KATKILAR
Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Terör Koordinasyonu Başkanlığı kapsamında Türkiye genelinde yapılan FETÖ ve diğer terör örgütleri ile mücadeleye ilişkin strateji çalışmalarına önemli katkılarda bulunmuştur.
YARGIDA BİRLİK DERNEĞİ’NDE ÖNEMLİ GÖREV
Yaklaşık 10.000 Hakim ve Cumhuriyet Savcısı üyesi bulunan Yargıda Birlik Derneği Başkanlık Divanı Üyeliği görevini yürütmektedir.
YÜRÜTTÜĞÜ ÖNEMLİ SORUŞTURMALAR
Ömer Faruk AYDINER görevi süresince;
-17 ve 25 Aralık 2013 tarihinde Yargı Darbesini gerçekleştiren Hakim ve Cumhuriyet Savcıları hakkındaki soruşturma,
-Zekeriya ÖZ, Muammer AKKAŞ ve Celal KARA, Fikret SEÇEN başta olmak üzere FETÖ Terör örgütünün önde gelen isimleri hakkında yapılan soruşturma,
-Selam Tevhid Kumpas dosyasını hazırlayan FETÖ Terör Örgütü üyesi Hakim ve Cumhuriyet Savcıları hakkında yapılan soruşturma,
-İstanbul Atatürk Havalimanına 28.06.2016 tarihinde DAEŞ terör örgütü tarafından yapılan saldırıya dair soruşturma,
-Marmaris'te Cumhurbaşkanına yönelik suikast teşebbüsünde bulunan Gökhan Şahin Sönmezateş’in planladığı İstanbul Yeşilköy Hava Harp Okulu darbe soruşturması ve İstanbul 66. Mekanize Piyade Tugayı soruşturmaları başta olmak üzere birçok terör soruşturmasında aktif rol oynamıştır.
-15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişiminde Türkiye’de darbecilere karşı verilen ilk gözaltı talimatı olarak kayıtlara geçen İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne Darbecilerin gözaltına alınmasına dair yazılan müzekkereye imza atmıştır.