KOVUŞTURMA NEDİR? Kovuşturma ve soruşturma arasındaki farklar nelerdir?

Kovuşturma ve soruşturma kavramları sıkça karıştırılsa da ceza davalarında yer alan bu iki süreç birbirinden oldukça farklı durumları işaret ediyor. İşte kovuşturma, soruşturma ve ikisi arasındaki farklar…

KOVUŞTURMA NEDİR? Kovuşturma ve soruşturma arasındaki farklar nelerdir?

Hırsızlık, dolandırıcılık, yaralama, hakaret, tehdit ve cinayet gibi suçların ele alındığı ceza davalarında soruşturma ve kovuşturma süreçleri birbirinden farklılık gösterir. Hukuk insanlarının iyi bildiği bu süreçler ise halk tarafından sık sık birbiriyle karıştırılır. İşte kovuşturma ve soruşturmanın ne olduğuna ilişkin kısa ve açıklayıcı detaylar…

SORUŞTURMA NEDİR?

Soruşturma, bir suç işlendiği iddiasıyla başlatılan ilk aşamadır. Soruşturmayı cumhuriyet savcısı başlatır ve yürütür. Soruşturmanın amacı suçun işlenip işlenmediğini araştırmak ve yeterli şüphe varsa kamu davası açmaktır.

Soruşturma sürecinde deliller toplanır, şüphelilerin ifadesi alınır, gerekirse gözaltı veya tutuklama kararı istenir. Soruşturmada suçu işlediği düşünülen kişi “Şüpheli” konumundadır.

Süreç sonucunda ise savcı, “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verebilir ya da iddianame düzenleyerek mahkemeye sunar.

KOVUŞTURMA NEDİR?

Kovuşturma, savcılığın yaptığı soruşturma neticesinde hazırladığı iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinden sonra başlayan yargılama sürecidir. Kovuşturmanın amacı ise sanığın suçlu olup olmadığını karara bağlamak, suçlu ise cezasını alması, değil ise de beraat etmesidir. Burada suç işlediği düşünülen kişi artık şüpheli değil “Sanık” konumundadır.

Kovuşturmalar mahkemelerde yürütülür, duruşmalar yapılır, tanıklar dinlenir, deliller değerlendirilir.

Kovuşturma sürecinin sonunda ise beraat, ceza verilmesi, HAGB, erteleme gibi hükümler verilebilir.

KOVUŞTURMA VE SORUŞTURMA ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

  • Soruşturma Cumhuriyet savcısı tarafından yürütülürken, kovuşturmayı mahkemede hakim ya da hakim hayati yürütür.
  • Soruşturmanın amacı suç işlenip işlenmediğini araştırmaktır, kovuşturmada ise sanığın suçlu olup olmadığını belirlemektir.
  • Soruşturmada kişi şüpheli sıfatıyla bulunurken, kovuşturmada artık sanık sıfatını alır.
  • Soruşturma suç ihbarı, şikayet veya ihlal bildirimi ile başlar, kovuşturma ise savcının hazırladığı iddianamenin kabul edilmesiyle başlar.
  • Soruşturmada dava açma veya açmama konusunda karar yetkisi savcıya aittir. Kovuşturmada ise mahkeme hüküm vermek yetkisini elinde bulundurur.