Tutuklama nedir? Gözaltı nedir? Tutuklama ile gözaltı arasındaki farklar nelerdir?
Tutuklama ve gözaltı terimleri hem günlük hayatta hem de medyada karşılaşılan konular arasında yer alıyor. Bir suça karıştığı tespit edilen ya da suç ile alakası olduğu düşünülen kişiler emniyet birimlerince merkezlere götürülüyor ve içinde bulunulan duruma göre süreç farklı şekillerde ilerleyebiliyor. Peki, Tutuklama nedir? Gözaltı nedir? Tutuklama ile gözaltı arasındaki fark nedir? İşte detaylar…

Hukuk sisteminin en temel konuları arasında yer alan tutuklama ve gözaltı konuları sık sık karıştırılıyor. Kişinin emniyet güçlerince alınması ve belirlenen süre içerisinde emniyet merkezlerinde tutulmasını ifade eden her iki kavramı ayıran ince çizgiler bulunuyor. İşte tutuklama ve gözaltı arasındaki farklar ve konuya dair detaylar…
GÖZALTI NEDİR?
Gözaltı, bir kişinin hakkında yürütülen soruşturma çerçevesinde, şüpheli sıfatıyla geçici süre ile özgürlüğünün kısıtlanması olarak tanımlanabilir. Gözaltına alma işlemi, savcılık talimatıyla, polis veya jandarma tarafından yapılır.
Gözaltı kararı delil karartma ve kaçma şüphesi gibi durumlar olduğunda alınır. Gözaltının süresi ise suçun durumuna göre değişiklik gösterir. Buna göre
Suçüstü durumlarda 24 saat
Toplu suçlarda 48 saat
Terör suçlarında 4 güne kadar uzatılabiliyor.
Gözaltı süresi sonunda kişi ya serbest bırakılır ya da savcılığa sevk edilir.
TUTUKLAMA NEDİR?
Tutuklama, soruşturma veya kovuşturma süresi boyunca kişinin cezaevinde geçici olarak alıkonulmasıdır. Tutuklama kararı sadece hakim tarafından verilir.
Kaçma ihtimali, delil karartma riski ya da yeni suç işleme tehlikesi olan kişiler tutuklanarak geçici olarak cezaevine gönderilir.
Tutukluluk ceza değildir sadece tedbir amaçlı uygulanır. Süresi ise mahkemeye göre belirlenir ve uzatılabilir; düzenli olarak gözden geçirilmesi gerekir.
TUTUKLAMA İLE GÖZALTI ARASINDAKİ FARK NEDİR?
- Tutuklama kararı hakim tarafından verilirken gözaltı için savcı talimat verir.
- Tutuklular cezaevinde tutulurken, gözaltına alınanlar emniyet ya da jandarma birimlerinde tutulur.
- Tutuklamanın amacı kaçma ve delil karartma riskini önlemek iken gözaltının amacı soruşturma için geçici şekilde alıkoymadır.
- Tutukluluğun süresi mahkeme kararıyla değişebilir ve aylar sürebilir, gözaltının süresi genelde 24-48 saat arasında değişir.
- Tutuklamada kişi “Sanık veya şüpheli” iken gözaltında “Şüpheli” dir.
- Ancak her iki durumda da kişinin suçu ispatlanmamıştır ve hem gözaltı hem de tutuklama yargılamanın selameti için yapılır.