Mehmet Akarca'nın 24 Mart 2020'de Yargıtay Başkanlığına seçilmesinin ardından 4 yıllık görev süresi doldu. Bu kapsamda, yeni Yargıtay Başkanını belirlemek için sandık kuruldu ve Yargıtay üyeleri üçüncü kez sandık başına gitti. Sabah saat 8.00'de gerçekleştirilen oylamada yeterli oy oranına ulaşılamadı.

ADEM ALBAYRAK BAŞKANLIK YARIŞINDAN ÇEKİLDİ

Yargıtay Başkanlığı seçiminde 3. tur oylamasında toplamda 22 oy alan Adem Albayrak başkanlık yarışından çekildiğini duyurdu.

“Çok Değerli Arkadaşlarım ; Birinci Başkanlık adaylığından çekildiğimi takdirlerinize  saygıyla sunuyorum . Tüm Genel Kurul Üyelerine teşekkür ediyor, aday başkanlarımıza da başarılar diliyorum. Seçim  sonucunun yargımız, Yargıtayımız ve Milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Adem Albayrak”

ÜÇÜNCÜ TUR OYLAMASINDA YETERLİ OY SAĞLANMADI

Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 25.03.2024 tarihinde yapılan Yargıtay Birinci Başkanlığı seçiminin 3'üncü tur oylaması sonucunda adayların yasanın aradığı seçilmeye yeterli oyu alamadıkları anlaşıldı.

4'ÜNCÜ OYLAMA İÇİN TARİH VERİLDİ

Yargıtay Birinci Başkanlığı seçiminin 4'üncü tur oylamasına 26.03.2024 Salı günü saat: 08.00'de devam edilecektir.

ÜÇÜNCÜ TUR OYLAMASI SONUÇLARI

Seçimin üçüncü turunda, Mehmet Akarca 110, Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak 22, Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk 97, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 96, 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ayhan Tuncal ise 10 oy aldı.

İKİNCİ TUR OYLAMASI SONUÇLARI

Seçimin ikinci turunda, Mehmet Akarca 82, Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak 46, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk 74, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 94, 12. Hukuk Dairesi Başkanı Ayhan Tuncal ise 36 oy aldı. Ancak hiçbir aday, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oy alamadığından seçim ikinci tura kaldı.

TUR SAYISI VE KURALLAR

Eğer ilk üç oylamada bir sonuç alınamazsa, seçim üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday arasında yapılacak. Dördüncü oylamaya katılacak adayların aldığı oya eşit sayıda oy alanlar da seçime katılabilecek. Dördüncü ve beşinci tur oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa, seçim yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla tekrarlanacak.

ÜYE TAM SAYISI

Seçimlerde üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor. Bu aşamada, Yargıtay Başkanlığı için yeni başkanın kim olacağı belirsizliğini koruyor.

Editör: Mevlüt Peker