Bugün yapılan ilk üç tur oylamada; Yargıtay 1. Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay 1. Başkan Vekili ve Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez, Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk ve Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı Ayhan Tuncal yarıştı. Ancak hiçbir aday seçilme yeterliliği için gerekli olan üye tam sayısının salt çoğunluğuna ulaşamadı.

Mehmet Akarca Yargitay Baskani

ÜÇÜNCÜ TURDA DA SONUÇ ÇIKMADI

Üçüncü tur oylamada; Mevcut başkan Mehmet Akarca 110 ile en yüksek oya erişirken; Mehmet Adem Albayrak 22, Ömer Kerkez ve Muhsin Şentürk 96, Ayhan Tuncal ise 10 oy aldı. 

Muhsin Senturk Yargitay Baskan Adayi 25032024 Yazili

4 TURDA ÜÇ İSİM YARIŞACAK

Genel Kurulda yarın yapılacak 4. tur oylamada son turda en yüksek oyu alan 3 isim olan mevcut Başkan Mehmet Akarca, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk ve 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez yarışacak. 4. turda da sonuç çıkmazsa 5 turda da yine 3 adaylı oylama yapılacak. Bu turda da seçimin sonuçlanmaması halinde tüm adayların dahil olacağı şekilde oylama tekrarlanacak.

Omer Kerkez Yargitay Uyesi 25032024 1

YARGITAY’DA SEÇİM USULÜ NASIL?

Yargıtay Büyük Genel Kurulunda; Birinci Başkanı, Birinci Başkan Vekilleri ile Daire Başkanlarını kendi üyeleri arasından, üye tamsayısının salt çoğunluğu ile ve gizli oyla seçiliyor. İlk üç oylamada sonuç alınamazsa seçim, üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday arasında yapılıyor. Üçüncü turda; ikinci ve üçüncü sıradaki aday eşit oyda kalırsa, dördüncü turda üç isim yarışıyor. Dördüncü ve beşinci oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa seçim yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla tekrarlanıyor. Yargıtay’ın kadro sayısı 348. Bu nedenle Genel Kurulda bir kişinin üye seçilebilmesi için 175 üyenin desteğini alması gerekiyor. 

Yargitay Binasi Logo 25032024

İKİ ADAY ÇEKİLDİ

Yargıtay Başkanlığı seçiminde 3. tur oylamada 22 oy alan Adem Albayrak ve 10 oy alan Ahyan Tuncal başkanlık yarışından çekildi. Albayrak tarafından Yargıtay üyelerine gönderilen mesajda; “Çok Değerli Arkadaşlarım; Birinci Başkanlık adaylığından çekildiğimi takdirlerinize saygıyla sunuyorum. Tüm Genel Kurul Üyelerine teşekkür ediyor, aday başkanlarımıza da başarılar diliyorum. Seçim sonucunun yargımız, Yargıtayımız ve Milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Adem Albayrak

Ayhan Tuncal ise, "Birinci Başkanlık adaylığından çekildiğimi Genel Kurulun takdirlerine sunarım. Tüm Genel Kurul Üyelerine teşekkür ediyorum" mesajıyla adaylıktan çekildiğini duyurdu.

Whatsapp Image 2024 03 25 At 19.01.12

Whatsapp Image 2024 03 25 At 18.57.19