Tarihçi, yazar, siyaset bilimci ve düşünür Mustafa Çalık, kanser hastalığı sebebiyle bir süredir tedavi gördüğü Koç Üniversitesi Hastanesi’nde vefat etti.

MUSTAFA ÇALIK’IN VEFAT HABERİNİ SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA DUYURDU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı X’ten yazarın vefatını “İnandığı değerleri yüksek sesle savunması ile hatırlayacağımız Mustafa Çalık’ı kaybettik” cümleleriyle duyurdu. Fahrettin Koca, “Uzun zamandır tedavi altında olan Yazar ve Siyaset Bilimci, inandığı değerleri yüksek sesle savunması ile hatırlayacağımız Mustafa Çalık’ı kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.” dedi.

MUSTAFA ÇALIK’IN VEFATI İLE İLGİLİ TÜRKİYE GÜNLÜĞÜ DERGİSİ TAZİYEDE BULUNDU

Türkiye Günlüğü Dergisi’nin genel yayın müdürü olan Mustafa Çalık’ın vefat haberini derginin sosyal medya hesabı X’ten duyurdu. Türkiye Günlüğü dergisinin hesabındaki paylaşımda, “Genel Yayın Müdürümüz Dr. Mustafa Çalık İstanbul’da tedavi gördüğü Koç Üniversitesi Hastanesi’nde Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur.Cenaze törenine ve define ilişkin duyuru ilerleyen saatlerde yapılacaktır.Tüm sevenlerinin, camiamızın ve Türkiye Günlüğü okuyucularının başı sağ olsun.” denildi.

Mustafa Çalık, 2018’de Facebook hesabında paylaştığı bir yazıda mide kanseri olduğunu ve sevenlerinden dua beklediğini söylemişti. Mustafa Çalık şunları dile getirmişti:

“Arkadaşlarım, kardeşlerim...
Birazdan Bayındır Hastahanesine (Ankara) yatacağım. "Düzyak" bir Türkçe ile söyleyeyim, mide kanseri olmuşum. Tümör, "orta diferansiye" (2. safhanın sonu 3. safhanın başı) karakterde. Ameliyatım yarın sabah... Farkında olarak olmayarak üzüp kırdıklarımdan helallik dilerim. Sû-i zann (kötü düşünce ve kanaat) ile şahsiyet ve haysiyetime dokunacak lakırdı (anlamsız, boş söz, dedikodu, laf) saffedenlere (ırz ve aile namusum hariç) hakkımı helal ediyor, ama onlardan herhangi bir helallik istemiyorum. Onun dışında herkese -varsa- hakkım peşinen helâldir.
Türkiye Günlüğü dergisi ve Cedit Neşriyat inşallah faaliyetine devam edecek, okurlarımızın ve sevenlerimizin desteğini dilerim, olmazsa da herhangi bir iğbirarım (gücenme) mevzu (sözkonusu) olamaz.
Mü'minin mü'mine samimi duası ibadet sayılır, dualarınıza intizâr (bekleme, gözleme) ederim.
Allah ömür verir de bu hayatta biraz daha kalacak olursam Mevlâ'nın ruhsatı ile görüşürüz; "olmazsa" ve görüşemezsek benden buraya kadar... Allah'ın dediği olur...
Hepiniz Allah'ın kudret eline emânet olun.”

MUSTAFA ÇALIK KİMDİR?

Gümüşhane’nin Çalık köyünde 1956 yılında doğan Mustafa Çalık, Türkiye Günlüğü Dergisi’nin genel yayın müdürü olarak görev yapıyordu. Aynı zamanda Türk Ocakları ve Mülkiyeliler Birliği üyesiydi.

1972’de Türk Ülkücüler Teşkilatı Gümüşhane Şubesi’nin Denetleme Kurulu’nda görev yaptı. 1975’te Elmadağ MHP İlçe Gençlik Kolları Başkanlığına, 1977’de Ülkü Ocakları Genel Merkez Yönetim Kurulu’na seçildi ve hemen akabinde Propaganda Masası sorumlusu yapıldı. 1978-1979 yıllarında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Araştırma Merkezi ve Parti Okulu’nda görev yaptı.

Akademisyen, tarihçi, yazar ve yayıncılık yapan Mustafa Çalık, 1978 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdikten sonra, 1980’de Devlet Planlama Teşkilatı’nda (DPT) çalışmaya başladı. Mustafa Çalık, MHP Hareketi’nin Siyasî Sosyolojik ve Kültürel Kaynakları başlıklı bir tez savunarak siyaset ilmi doktorasını tamamlamıştı.

1984 yılında uzman olan Mustafa Çalık, Türkiye Cumhuriyeti’nin 8’inci cumhurbaşkanı ve Anavatan Partisi (ANAP) Genel Başkanı Turgut Özal’a danışmanlık yapmıştı. Mustafa Çalık, ayrıca Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) kurucusu ve ilk genel başkanı şehit Muhsin Yazıcıoğlu döneminde de genel başkan yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Milliyetçi duruşuyla tanınan, inandığı değerleri yüksek sesle haykırmaktan geri durmayan merhum Mustafa Çalık’ın vefat haberi siyaset ve bilim dünyasında üzüntüyle karşılandı.