8 Haziran Cumartesi günü saat 10.15'te yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) bu yıl 3 milyon 120 bin 878 aday başvurdu. Bu sınav, YKS'nin ilk aşaması olarak büyük önem taşıyor.

İKİNCİ OTURUMA YOĞUN İLGİ

9 Haziran Pazar günü saat 10.15'te gerçekleşecek Alan Yeterlilik Testleri'ne (AYT) ise 2 milyon 19 bin 709 aday katılacak. YKS'ye başvuran adaylardan 1 milyon 428 bin 926'sı ise bu yıl ilk kez sınava girecek. Sınava günler kala, Doğuş Üniversitesi Tercih Uzmanı Ergin Sarar, öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.

Yks Sinav Tyt Ayt 06062024 Iha 2

KAYGIYI KONTROL ETMEK

Ergin Sarar, sınav kaygısının hafif düzeyde yaşandığında başarı ve motivasyonu artırabileceğini belirtti; "Bu durum, öğrencinin sınava daha iyi odaklanmasına yardımcı olabilir. Ancak, kaygı seviyesi arttığında olumsuz etkiler ortaya çıkabilir. Öğrenciler, olumsuz düşünceler yerine alternatif açıklamalar getirme, kontrolün kendilerinde olduğunu hatırlatma, cevaplayabileceği sorulara odaklanma ve kaygıyı azaltma tekniklerini kullanarak bu durumu kontrol altına alabilir" dedi.

RAHAT KIYAFETLER SEÇİN

Başarılı bir performans için stresin azaltılmasının önemli olduğunu vurgulayan Doğuş Üniversitesi Tercih Uzmanı Sarar, "Sürekli ders çalışmak yerine, gevşeme tekniklerine odaklanarak dinlenmeye zaman ayırın. Sınav günü stresini azaltmak için sınav yerini bir gün önceden ziyaret edin ve yanınıza almanız gereken eşyaları önceden hazırlayın. Rahat kıyafetler seçmek de sınav stresini azaltabilir. Sınav günü erkenden yola çıkın ve kendinize güvenin, bu inanç motivasyonunuzu artıracaktır" şeklinde konuştu.

Yks Sinav Tyt Ayt 06062024 Iha 1

MOTİVASYONU KORUMAK

Sınavın son günlerinde motivasyonun yüksek tutulması gerektiğini söyleyen Doğuş Üniversitesi Tercih Uzmanı, "Sınavla ilgili spekülasyonlara kapılmamak önemlidir. Sınav zor ise tüm adaylar için zor, kolay ise herkes için kolay olacaktır. Bu tür düşüncelerin motivasyonunuzu etkilemesine izin vermeyin" dedi.

SORULARA ÖN YARGILI YAKLAŞMAYIN

Tercih Uzmanı Ergin Sarar, "Sonuca değil, sürece odaklanmak önemlidir. Sınavda alacağınız puana odaklanmak kaygıyı artırabilir. Bunun yerine, hazırlık sürecinizdeki gelişime odaklanın. Sorulara ön yargılı yaklaşmayın; zor veya kolay sorular olacaktır. İlk işaretlediğiniz seçeneği değiştirmemek genellikle doğrudur. Sezgilerinize güvenin ve aceleyle değişiklik yapmaktan kaçının" ifadelerini kullandı.

L G S Sinav Salonu 02062024 Aa (7)

DOĞRU STRATEJİLER

Tercih Uzmanı Sarar, sınavlarda başarı için önemli stratejilerden "turlama yöntemi" hakkında bilgi verdi. "Zorlandığınız soruları hemen boş bırakıp diğer sorulara geçmek zaman kazandırır. Bu yöntemle sınavın sonunda zamanınız kaldığında zor sorulara geri dönebilirsiniz. Çözemediğiniz soruların yanına hatırlatıcı semboller koyarak zaman kaybını önleyebilirsiniz" dedi.

KODLAMA VE KALEM KULLANIMI

Sınav stratejileri arasında yer alan "kodlama ve kalemin kullanımı" hakkında da bilgi veren Sarar, "Cevapları kodlamayı sınav sonuna bırakmak yerine her sorudan sonra veya sayfa sayfa kodlamak zaman yönetimini sağlar. İşlem gerektiren sorularda kalemi kullanmak hata yapma ihtimalini azaltır ve doğru cevabı bulmayı kolaylaştırır" diye konuştu. Sarar, bu stratejilerle sınav stresinin azaltılabileceğini ve başarıya ulaşmanın kolaylaşacağını belirtti.