İran'ın İsrail'e yönelik insansız hava araçları (İHA) ve balistik füzelerle düzenlediği saldırılar, bölge ülkelerinin hava sahalarını kapatmasına neden oldu. Bu durum, birçok yolcu uçağının rotasını değiştirerek Güney Kıbrıs'taki havalimanlarına yönelmesine sebep oldu.

LONDRA'DAN İSRAİL'E GİDEN UÇAK LARNAKA'YA İNDİ

İngiltere'nin başkenti Londra'dan İsrail'e sefer yapmakta olan Wizz Air havayolu şirketine ait yolcu uçağı, Akdeniz üzerinde İran'ın başlattığı saldırılar nedeniyle Larnaka Havalimanı'na acil iniş yaptı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde yer alan Larnaka Havalimanı'na inen uçak, burada bir süre bekleyişin ardından Londra'daki Luton Havalimanı'na geri döndü.

ÜRDÜN KRALİYET HAVAYOLLARI'NDAN ACİL ROTA DEĞİŞİKLİĞİ

Benzer bir durumla karşılaşan Ürdün Kraliyet Havayollarına ait bir başka yolcu uçağı da, İngiltere'den Ürdün'ün başkenti Amman'a seyahat ederken, İran'ın saldırıları ve Ürdün'ün hava sahasının kapatılması üzerine Larnaka Havalimanı'na yönlendirildi. Uçaktaki yolcular, Güney Kıbrıs'ta indirilerek daha sonra Ürdün'e gitmeleri için otellere yerleştirildi.

LÜBNAN VE ÜRDÜN SEFERLERİNE İPTAL

Lübnan'ın bayrak taşıyıcısı Orta Doğu Havayollarına ait iki yolcu uçağı da, Akdeniz üzerindeyken alınan hava sahası kapatma kararı sonucu Güney Kıbrıs'a yönlendirildi. Bu olayların yanı sıra, Güney Kıbrıs'tan İsrailli hava yolu şirketleri ve Lübnan ile Ürdün'e planlanmış olan uçuşların iptal edilmesi, çok sayıda yolcunun otellerde beklemek zorunda kalmasına neden oldu.

İSRAİL-İRAN GERİLİMİ VE KARŞILIKLI TEHDİTLER

İsrail, geçtiğimiz 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluğuna düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları'ndan üst düzey yetkililerin öldürüldüğünü açıklamıştı. İran, bu saldırıyı bir toprak saldırısı olarak değerlendirip misilleme yapacağını duyurmuş, İsrail ise herhangi bir saldırıya karşılık vereceğini bildirmişti. Son olarak İran, İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı ve füzeyle saldırmış, İsrail savunma sistemlerinin çoğunu engellediği ancak bir askeri üssün zarar gördüğünü açıklamıştı.