DERVİŞ KARABOĞA KİMDİR?

Prof. Dr. Derviş Karaboğa Erciyes üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesidir. Kahramanmaraş'ta dünyaya gelen Karaboğa, evli ve 2 çocuk babasıdır. "Yapay Zeka Optimizasyon Teknikleri" kitabının yazarıdır. 1983 yılında Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik- Elektronik Mühendisliği'nden mezun olmuştur. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik Ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü'nde 1988 yılında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Prof. Dr. Derviş Karaboğa doktorasını University of Wales College of Cardiff, System Engineering Department, Birleşik Krallık'ta tamamlamıştır. 

Türk bilim insanı Prof. Dr. Derviş Karaboğa'nın araştırmaları arasında; Evrimsel Hesaplama, Sinirsel AğlarBulanık, Kümeler ve Sistemler, Benzetim ve Modelleme, Yapay Arı Koloni Algoritması, Optimizasyon Teknikleri, Modelleme ve Kontrol, Veri Madenciliği yer almaktadır.

Mehmet Akif Ersoy Sempozyumu ve Bilim Sanat Ödülleri kapsamında bilim kategorisinde "Fen Bilimleri" alanında ödül almasının yanı sıra Turkishtime Dergisi 2017 Mayıs sayısında "Bilime yön veren 100 Türk" sıralamasında yer aldı.

Prof. Dr. Derviş Karaboğa, Yapay Arı Kolonisi isimli algoritma çalışmasıyla yapay zeka konusunda dünyada öncü olan devletlerin bilim insanlarına örnek oldu. Hayatına bilime adamış bir akademisyendir.

25 Mayıs 2024 tarihli ve 32556 Sayılı Resmi Gazete kararlarına göre Prof. Dr. Derviş Karaboğa, Üniversitelerarası Kurulca Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine seçilmiş ve atanmıştır.

Editör: Nurseli Fırat