Zekat nedir, ne zaman verilir? Zekat kimlere verilir? Dini vazifesini yerine getirmek isteyenler tarafından sorgulanıyor. Peki zekat ne zaman verilir, zekat vermenin bir zamanı var mıdır? Zekat, Allah rızası için verilen, dini açıdan bir kulluk borcudur. Zekat, dine göre belirlenen zenginlik ölçüsünde ihtiyaç sahiplerine verilmelidir. Peki, zekat nedir, ne zaman verilir? Zekat hakkında merak edilenler..

Cami Namaz Dua 09012024 5

ZEKAT NEDİR?

Zekat, temizlik, arınma ve bereket anlamına gelmektedir. Zekat vermek, zenginliğin bir kısmının fakirlere verilmesini ifade etmektedir. Zekat, İslam'da belirli kriterlere uyan kişilere verilen bir mali ibadettir.

Zekat 4

Zekatın verileceği 8 sınıf vardır. Bu sınıflar, Tevbe suresinin 60. Ayet-i Kerime'sinde bildirilmektedir. İslam'ın önemli ibadetlerinden biri olan zekat vermek, sosyal dayanışmayı ve yardımlaşmayı teşvik eder. Zekat, toplumda zenginlik ve yoksulluk arasındaki farkı azaltır. 

Zekat 5

ZEKAT KİMLERE VERİLİR, KİMLERE VERİLMEZ?

Zekatın kimlere verilip verilmeyeceği araştırılan konular arasında yer alıyor. Zekat verilirken, öncelikle yakın çevreden ihtiyaç sahipleri tespit edilmelidir. Zekatın verileceği 8 sınıf vardır. Bu sınıflar, Tevbe suresinin 60. Ayet-i Kerime'sinde bildirilmiştir.

Zekat 3

Zekatın verilebileceği kimseler;

  • Fakirler: Temel ihtiyaçlarını karşılayamayan kimselerdir.
  • Miskinler: Temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için sürekli çalışmak zorunda kalan kimselerdir.
  • Zekat Toplama Memurları: Zekat toplamakla vazifeli olan kimselerdir.
  • Yolda kalmışlar: Yolculuk sırasında parası, yiyeceği veya giysisi tükenen kimselerdir.
  • Borcu olanlar: Kul hakkı olarak borcu olan ve borcunu ödeyeceği maldan başka nisab miktarı malı bulunmayan kimselerdir.
  • Kölelikten kurtulacaklar: Köle olan ve fidye ödeyerek özgürlüğüne kavuşmak isteyen kimselerdir.
  • Allah yolunda olanlar: Allah yolunda savaşan veya savaş hazırlıkları yapan kimselerdir.
  • Müellefe-i kulûb: İslam'a yeni girenler veya İslam'a yakınlaştırılmak istenen kimselerdir.

Zekatın verilemeyeceği kimseler;

Zekatı veren kişi, eşine, çocuklarına, anne ve babasına, büyükannesine ve büyükbabasına, torunlarına, kardeşlerine ve bunlardan doğan çocuklara zekatını veremez. Zenginlere yani nisap miktarı mala sahip olan kimselere, gayri müslimlere de zekat verilmez.

Zekat 2

ZEKAT NE ZAMAN VERİLİR?

Zekat bir kulluk borcudur ve zekat vermekle yükümlü olanların, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekatlarını vermeleri gerekmektedir. Zekat yılın herhangi bir zamanında verilebilmektedir. Farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir kameri ayı veya Ramazanı beklemeye gerek yoktur.

Fitre Nedir Ne Kadar Kaç Tl 1

Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi nisap miktarı malın üzerinden bir sene geçmiş olması konusunda da kameri ay hesabı uygulanmaktadır. Nisap, zekat vermek için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr.), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.

Editör: Nurseli Fırat