ZİLHİCCE AYI NEDİR?

Zilhicce, Arapça Hac Sahibi veya "Hac Ayı" anlamına gelmektedir. Hicri takvime göre yılın 12. ve sonuncu ayıdır. İslam'ın beş şartından biri olan hac ibadetinin yapıldığı, iki bayramdan biri olan Kurban Bayramı'nın kutlandığı ay olmasıyla kutsal olarak kabul edilmektedir. Bu ay boyunca dünyanın her yerinden Müslüman hacılar Kabe'yi ziyaret etmek için Mekke'de toplanır. Hac ibadeti bu ayın sekizinci, dokuzuncu ve onuncu günlerinde yapılır.

ZİLHİCCE AYI'NIN ÖNEMİ

Zilhicce ayı, Mübarek Aylar'ın ikincisidir. Ayrıca haccın bir parçası ve tamamlayıcısı olan kurban kesme ibadeti de bu ayda yapılır. İslam aleminde bu gün Kurban Bayramı olarak kutlanır. Haram aylardan olan Zilhicce ayı, sonraki ay ise yeni yılın ilk ayı Muharrem ayıdır. Bu ayın dokuzuncu günü aynı zamanda arefe günüdür ve 10'unda sabah namazı vaktinden sonra Kurban Bayramı başlar, 13'üncü günün ikindi namazı vaktinde sona erer.

Cami Namaz Dua 09012024 11

2024 ZİLHİCCE AYI NE ZAMAN?

Hicri takvime göre yılın 12. ve son ayı olan Zilhicce ayı 7 Haziran Cuma günü başlayacak ve 19 Haziran'da sona erecek. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günü olarak idrak edilir.

Cami Namaz Dua 09012024 7

ZİLHİCCE AYI İBADETLERİ

Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak dini kaynaklarca tavsiye edilmiştir. HZ. Muhammed'in Zilhicce'nin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır. Fakat sıkıntıya ve halsizliğe sebep olacağı gerekçesiyle, hacda olanların 9. günü (arefe günü) oruç tutması mekruh görülmüştür.

Dua 08012024 5

Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş , yine "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dedi i (Müslim, Sıyâm, 196-197) nakledilmiştir.

Zilhiccenin ilk on günü, Beytullah'ı ziyaret (Haccın yapıldığı) günleridir. Yani namaz, oruç, sadaka ve hac gibi temel ibadetlerin bir araya geldiği günlerdir. Bu sebeple o günlerde yapılacak farzlar, diğer günlerdeki farzlardan, nâfileler de diğer günlerde yapılacak nâfilelerden daha değerlidir. Zilhiccenin ilk on gününün kendi içinde en faziletlisi ise arefe günü olarak kabul edilmektedir.

Editör: Nurseli Fırat