Almanya'da yaşanan iş gücü açığı, ülkenin birçok sektöründe ciddi sıkıntılara yol açıyor. Bu durumu çözmek amacıyla Almanya, 2 milyon işçi alımı yapacağını duyurdu. Bu gelişmeyle birlikte, "Almanya işçi alımı başvuru şartları neler ve başvurular ne zaman yapılacak?" soruları gündeme geldi. İşte, 2023 Almanya işçi alımı başvurularına dair önemli bilgiler:

ALMANYA'NIN YENİ GÖÇ YASASI VE İŞÇİ ALIMI SÜRECİ

Almanya Federal Meclisi, sığınmacı ve göçmenlerin ülkede iş bulmasını kolaylaştırmayı hedefleyen yeni göç yasasını 23 Haziran'da kabul etti. Bu yasayla, Almanya işçi alımı sürecinde önemli değişiklikler olacak. Yeni göç yasası, Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024 olmak üzere üç aşamada yürürlüğe girecek. 2023'ün kasım ayında temellerin atılacağı bu düzenlemeyle, Mart 2024'te Almanya'ya yapılacak 2 milyon işçi göçü için başvuruların alınması bekleniyor.

BAŞVURU ŞARTLARI VE DEĞİŞİKLİKLER

Yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası kapsamında, dil becerileri, mesleki deneyim, yaş ve Almanya ile bağlantılar gibi kriterler dikkate alınarak bir puan sistemi uygulanacak. Bu sistemle, nitelikli göçmenler için daha kolay bir geçiş sağlanacak. Alman vatandaşlığına geçişin kolaylaştırılması, 67 yaş üzeri vatandaşlar için testin kaldırılması ve vatandaşlık için gereken ikamet süresinin 8 yıldan 5 yıla düşürülmesi gibi önemli değişiklikler öngörülüyor. Ayrıca, yaz aylarında havalimanlarındaki sıkıntılar nedeniyle Türkiye ve Balkan ülkelerinden işçi alımına onay verildi.

ARANAN MESLEK GRUPLARI VE ŞANS KARTI SİSTEMİ

İş gücü ihtiyacı duyulan meslek grupları arasında sağlık sektörü çalışanları, mühendisler, yazılım uzmanları, bilim insanları, zanaatkarlar ve hizmet sektörü çalışanları gibi alanlar bulunuyor. Yeni puan sistemiyle, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen kişilerin mesleki yeterliliklerine göre puanlandırılması planlanıyor. Belirli bir mesleki yeterlilik, iyi derecede Almanca bilgisi veya en az üç yıllık ilgili mesleki deneyime sahip kişilerin puan kazanması ve şans kartı alabilmesi mümkün olacak. Bu şans kartı sistemi, mesleki yeterliliklere odaklanarak nitelikli iş gücünün Almanya'ya çekilmesini hedefliyor.