Holokost yani Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyası döneminde 6 milyon Yahudi’nin soykırıma uğratılması nedeniyle İsrail’e borçlu olan Almanya, 7 Ekim’den bu tarafa koşulsuz ve kırmızı çizgisiz İsrail’e destek vermiş, Filistin’i çağrıştıracak tüm semboller ve Gazze destek gösterileri yasaklanmıştı.

BEKLENMEYEN AÇIKLAMA

Almanya Dışişleri Bakanlığı, yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilere yönelik her geçen gün daha da artırdığı şiddet eylemlerini kınayarak, İsrail hükümetini önlem almaya çağırdı.

Almanya'nın dış politika kurumu, Batı Şeria'da Filistin halkına karşı yürütülen yasa dışı Yahudi yerleşimci şiddetini sert bir dille eleştirdi ve İsrail yönetimini bu konuda tedbir almaya davet etti.

Berlin'de bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer, Almanya'nın, İsrail'in Hamas'a karşı kendisini koruma hakkını anladığını fakat yerleşimci şiddetini tolere edemeyeceğini vurguladı. Fischer, "Filistin halkına karşı yapılan saldırıları ve şiddeti net bir şekilde kınıyoruz." diye konuştu.

Fischer, son zamanlarda bölgede yaşanan trajik olaylara da değinerek, "İsrail'den beklentimiz, Filistinlileri radikal yerleşimcilerin tehditlerinden koruma ve bu eylemlerin arkasındaki kişileri adalet karşısına çıkarma yönündedir. İsrail, Batı Şeria'da bir işgal gücü olarak buradaki Filistinli halkın güvencesini ve haklarını korumakla yükümlüdür. Filistinli ailelerin, atalarından kalan evlerinde güven içinde yaşamalarını sağlamak esastır." şeklinde konuştu.

Ekim ayının başından beri Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik artan saldırılarda, radikal Yahudi yerleşimcilerin Filistinli sivillere karşı 280'den fazla saldırı gerçekleştirdiği ve bu saldırılarda en az 7 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

GAZZE'DEKİ ÇATIŞMALARIN SON BİLANÇOSU

7 Ekim'de, Hamas'a bağlı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik geniş çaplı saldırıları sonrasında, İsrail de Gazze'ye 18.000 ton toplam ağırlığında bomba kullanarak karşılık verdi.

İsrail yetkilileri, Gazze'den yapılan saldırılarda 1.400 İsraillinin hayatını kaybettiğini, 5.132 kişinin de yaralandığını açıkladı. Gazze'deki sağlık yetkilileri ise, İsrail'in hava saldırılarında 8.306 kişinin öldüğünü, bu ölümlerin 3.457'sinin çocuk, 2.236'sının kadın olduğunu belirtti. Yaralı sayısının ise 20.242 olduğu ifade edildi.

İsrail'in Batı Şeria'daki operasyonlarında ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 116 Filistinli hayatını kaybetti, 1.900'den fazla kişi yaralandı.

Ayrıca, Gazze ve Lübnan'daki çatışmalarda toplamda 35 gazeteci yaşamını yitirdi.

Gazze'de iletişim altyapısı, İsrail'in sürekli bombardımanları sebebiyle ciddi hasar gördü. Cep telefonu, sabit hat ve internet hizmetleri neredeyse tamamen durdu.

26 Ekim'de İsrail ordusu, Gazze'ye karadan yapılan saldırıları yoğunlaştırdı ve hava saldırılarına da hız kattı. Gazze'deki en büyük sağlık merkezi olan Şifa Hastanesi, İsrail ordusu tarafından bombalandı.

Kaynak: AA