ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki barış müzakerelerine değindi. “Berlin'deki dışişleri bakanlarının barış anlaşması metni üzerine yaptıkları görüşmelerin, sürecin ilerlemesi açısından çok değerli. Taraflar arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi ve görüşmelerin daha yoğun bir şekilde devam ettirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullanan Aliyev, iki yıl önce Çekya’nın başkenti Prag’taki toplantıda kabul edilen deklarasyona ve Alma-Ata deklarasyonuna bağlı olduklarını vurguladı.

Aliyev1

SUÇLAMALAR TAMAMEN ASILSIZ

Aliyev, Azerbaycan'ın Ermenistan'a saldırmak niyetinde olduğuna dair suçlamaların tamamen asılsız olduğunu vurguladı. Aliyev, özellikle Ermenistan'ın Fransa tarafından silahlandırılmasının bölgede silahlanma yarışına yol açacağını ve gerilimlere sebep olacağını söyledi. Aliyev, dün Fransa’nın başkenti Paris'te Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne’nin Azerbaycan'ı Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü tanımamakla ve Ermenistan’a tehlike kaynağı olmakla suçladığını, ancak bu iddiaların asılsız olduğunu bildirdi. Aliyev, Batı'da Azerbaycan'ın Ermenistan'a saldırmak niyetinde olduğuna dair ortaya atılan suçlamaların tamamen asılsız olduğunu vurguladı.

Blinkin2

"AZERBAYCAN İLE ÇEŞİTLİ ALANLARDA İŞ BİRLİĞİNİ GENİŞLETME NİYETİNDEYİZ"

Blinken, üçlü toplantının odak noktasının ise Ermenistan'ın ekonomik kalkınması olduğunu ifade etti. Öte yandan, AB-Ermenistan ve ABD arasında gerçekleşen görüşmenin Azerbaycan'a karşı olmadığını belirtti. Aliyev ile Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı görüşmelere atıfta bulunan Blinken, “Azerbaycan ile çeşitli alanlarda iş birliğini genişletme niyetindeyiz” ifadelerini kullandı. Blinken, ayrıca iki ülke delegasyonlarının COP29 çerçevesindeki temaslarına da dikkat çekti.
 

Editör: Kübra Şenal