NATO Dışişleri Toplantısı’na katılmak için önceki gün Brüksel’e hareket eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan görüşmelere başladı. İlk olarak İngiliz mevkidaşı David Cameron ile bir araya gelen Fidan, daha sonra Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis ile görüştü. Fidan ardından Finlandiya Dışişleri ve Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ile görüşme sağladı. Görüşmelerde ele aldığı konular arasında, Gazze’ye insani yardım ulaştırılması konusunda atılabilecek yardımlar olduğu belirtildi.

H A K A N F İ D A N İ N G İ L T E R E

GÖRÜŞMEYLE İLGİLİ İLK DETAY

Dışişleri Bakanlığı’ndan Bakan Fidan ve İngiliz mevkidaşı Cameron görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, “Gazze’deki son gelişmeler ele alındı. İnsani yardım ulaştırılması konusunda atılabilecek adımlar görüşüldü. Devam eden müzakerelerde gelinen nokta değerlendirildi. Filistin devletinin tanınmasının önemi konusundaki görüşlerimizi aktardık. Ukrayna’daki savaşla ilgili son durum değerlendirildi. Savunma sanayii alanındaki işbirliği konuları görüşüldü. Ayrıca, AB üyesi olmayan iki Müttefik olarak NATO gündeminde yer alan konular hakkında fikir alışverişinde bulunuldu” denildi.

B A K A N F İ D A N N A T O O

TERÖRİZMLE MÜCADELE VE GÜVENLİK ALANI

Dışişleri Bakanı Fidan, Finlandiya Dışişleri Bakanı Valtonen ile görüştü. Görüşmede Türkiye-Finlandiya-İsveç Üçlü Mutabakat Muhtırasının uygulanması başta olmak üzere, terörizmle mücadele ve güvenlik alanında iş birliği konuları ele alındı, Gazze'deki son durum görüşüldü ve bölgesel tırmanma riskine dikkat çekildi. Ayrıca, Türkiye-Finlandiya diplomatik ilişkilerinin tesisinin 100. yılında, ikili iş birliğinin her alanda derinleştirilmesi yönünde irade beyan edildi.

B A K A N F İ D A N N A T O O O2

'DİNAMİK TÜRKİYE-KORE İLİŞKİLERİ İÇİN YOL HARİTASI'

Bakan Fidan, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile de görüştü. Fidan, daha sonra Kore Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Cho Tae- Yul ile bir araya geldi. Görüşmede; Asya-Pasifik bölgesindeki gelişmeler ve Kore Yarımadasındaki durum ele alındı. 2023 Temmuz ayında imzalanan 'Dinamik Türkiye-Kore İlişkileri İçin Yol Haritası' temelinde ikili iş birliği konuları da görüşüldü. Görüşmede özellikle savunma sanayii, ekonomi ve enerji alanlarına yoğunlaşıldı. 

B A K A N F İ D A N N A T O O11

Editör: Kübra Şenal