Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Şirketlerden deprem nedeniyle tek sefere mahsus olmak üzere ek vergi alınacak. Borç yapılandırılma başvuru süresi 31 Mayıs 2023’e kadar uzatılacak.

ŞİRKETLERE EK DEPREM VERGİSİ

Yasayla depremzedelerin acil ihtiyaçlarının karşılanması ve bölgenin yeniden inşasına kaynak sağlanması amacıyla şirketlerden deprem nedeniyle tek sefere mahsus olmak üzere ek vergi alınacak. Ek vergi 2022 içinde verilecek kurumlar vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılan, indirim ve istisnaların toplamının yüzde 10’u kadar olacak. Yurt dışından elde edilen kazançlardan da tek seferlik yüzde 5 oranında ek vergi alınacak. 22 bin mükellefi kapsayan ek vergi düzenlemesinden deprem bölgesindeki kurumlar muaf olacak.

DEPREMZEDELERE VERGİ MUAFİYETİ

Yasa deprem felaketinden etkilenen vergi mükelleflerine yönelik düzenlemeleri de içinde barındırıyor. Buna göre işverenlerin depremzede işçiler için 31 Temmuz’a kadar yapacakları 50 bin liraya kadar olan ayni ve nakdi yardımları vergi ve sosyal güvenlik priminden muaf tutulacak.

VERGİ VE HACİZLER SİLİNECEK

Depremde yıkılan veya ağır hasar gören binalarla kullanılamaz duruma gelen taşıtlarla ilgili vergi borçları silinecek, hacizler kaldırılacak.

Depremde ölenlerin mirasçılarına kalan mallarla aile üyelerine işverence yapılacak yardımlar veraset ve intikal vergisinde muaf tutulacak.

Mirasçılara hayat sigortalarıyla bireysel emeklilik sisteminden yapılacak ödemelerden vergi alınmayacak.

Deprem bölgesindeki vatandaşlara araç muayenelerini yaptırmaları için 8 Mayıs 2023’ kadar süre tanınacak.

BORÇ YAPILANDIRMA SÜRESİ

Yasayla ayrıca devlete olan borçların yapılandırılması için tanınacak başvuru süresi 31 Mayıs 2023’e kadar uzatılacak. Yapılandırmanın ilk taksit ödemeleri de 31 Mayıs yerine 30 Haziran’da başlayacak. Yapılandırma başvuruş süresi mücbir sebep ilan edilen deprem bölgesi için ise 31 Temmuz sonrasına kadar uzayacak.

Editör: TE Bilisim