Saros Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, 11 bin 28 kişiyle yaptığı Kasım 2022 Türkiye Gündemi ve Siyaset Araştırması’nın sonuçlarını yayımladı. Söz konusu ankette katılımcılara 2023 seçimlerinde siyasi tercihleri, en başarılı siyasetçiler, Cumhurbaşkanı adayları ve Türkiye'nin en önemli sorunu gibi sorular soruldu.

EN ÖNEMLİ SORUN EKONOMİ

Dikkat çeken ankette "Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?" sorusuna katılımcıların yüzde 58,7'si 'ekonomi' yanıtını verdi. İkinci sırada 'adalet' yüzde 13,2 ile bulunurken, KHK yüzde 4,6, liyakat yüzde 4 ve mülteciler yüzde 3,2 olarak gerçekleşti.

VATANDAŞ: ÇÖZEMEZLER

Araştırmada "Sizce Türkiye’nin en önemli sorununu hangi parti çözebilir?" sorusuna verilen cevaplar ise dikkat çekti. Katılımcıların yüzde 43,1'i hiçbir partinin sorunu çözemeyeceğini düşündüğünü beyan ederken, AK Parti diyenlerin oranı 18,1, CHP 15,5 ve Deva Partisi ise yüzde 8,1'de kaldı. Üç partinin oy toplamı yüzde 41,7 olarak gerçekleşti.

KEMAL KILIÇDAROĞLU LİDER

Son dönemin en çok tartışılan konularından olan 'Cumhurbaşkanı adaylığı'nda ise vatandaşlara "Millet İttifakı adayı sizce kim olmalı?" sorusuna katılımcıların yüzde 30,7'si Kemal Kılıçdaroğlu yanıtı verirken onu yüzde 28 ile Mansur Yavaş takip etti.

EN BEĞENİLEN SİYASETÇİ ERDOĞAN

Araştırmaya göre, en beğenilen siyasetçiler sırasıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 12,6 ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 7,6 ile HDP eski Eş Genel Başkanı Selahaddin Demirtaş olarak gerçekleşti. Soruya "hiçbiri" yanıtını verenlerin sayısı ise yüzde 18,8 oldu.

MİLLET İTTİFAKI ÖNDE

Ankete göre, 2023 milletvekili seçimlerinde Millet İttifakı, AK Parti, MHP ve BBP'nin bulunduğu Cumhur İttifakı'nın önünde yer aldı. Buna göre, Millet İttifakı yüzde 42,5, Cumhur İttifakı yüzde 39,5, HDP yüzde 11 ve diğer yüzde 7 olarak sıralandı.


Ankette öne çıkan diğer sonuyçlardan bazıları ise şu şekilde oldu:


Editör: TE Bilisim