Dünya genelinde yaygın olarak görülen kuraklık tehlikesi, Türkiye'de de alarm vermeye başladı. Kırıkkale'de sıcaklıkların 17 dereceye kadar ulaşması vatandaşları tedirgin etti. İklim değişikliği nedeniyle endişe yaşayan çiftçiler ise, kar yağmamasından dolayı durumun kritik olduğunu söyledi.
- Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya: - "Sıcaklıklar uzun süre böyle giderse buharlaşmayla su kaybı yaşanır. Geçen yıl da sıcaklıklar tarım ürünlerinin erken gelişmesine neden olmuş, arkasından gelen soğuk hava ve don nedeniyle bitki kayıpları yaşanmıştı"
Düzce'de tarım arazilerindeki sulama faaliyetlerinde kullanılmasının yanı sıra İstanbul'a içme suyu temini de sağlayan Hasanlar Barajı'nda doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı.
Zimbabve'de yaşanan kuraklık nedeniyle Hwange Ulusal Parkı'nda en az 100 fil susuzluktan öldü.
Türkiye genelinde yaşanan kuraklık, İstanbul'a da etki etmiş, barajların boşalmasına neden olmuştu. İstanbul'a 11 Kasım Cumartesi gününden bu yana, son 34 günde düşen yağışın ardından İSKİ, son veriyi paylaştı.
İzmir'in su ihtiyacının yüzde 44'ü karşılayan Tahtalı Barajı'nda doluluk oranı yüzde 29,90'a kadar düşerek son 14 yılın en düşük seviyesini gördü. Uzmanlar, şu aşamada bir sıkıntı olmasa da durumu "tehlikenin başlangıcı" olarak yorumladı. Kasım ayından sonra yağış beklediklerini kaydeden uzman isim Prof. Dr. Doğan Yaşar önemli uyarılarda bulundu.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde önceki yıllara göre yaşanan sıcaklık artışı ve yağışların azalması kuraklık riskini artıyor.
Meteoroloji Mühendisleri Odası, doğa olaylarını değiştiremeyeceğimizi, ancak olayların sonuçlarından zarar görmeyi, en aza indirebileceğimizi belirtti. Susuz kalma sebepleri ile ilgili açıklamalarda bulunan oda üyeleri, "Susuz kalmamızın sebebi kuraklık değildir" dedi. Ekran Haber özel...
TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, barajların ve göllerin kuruyarak, suyun azalması durumunun, mevsim normallerinde mi yoksa kuraklıkla mı ilgili olduğu konusu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ekran Haber özel...
Çanakkale ve bölgesinde yaşanan kuraklık sebebiyle su kullanımına yönelik tedbirler alındı. Buna göre 30 Nisan'a kadar halı ve araba yıkamanın yasaklanmasına, bahçelerin damlama sistemleri ile sulanmasına, park, bahçe, yeşil alan, tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamaların kısıtlanmasına, oto kuaför ve yıkama işletmelerinde su tüketiminin aylık 20 metreküp olarak kullanılması uygulanmasına karar verildi.
Aksaray, Konya ve Ankara arasında bulunan, başta flamingolar olmak üzere birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Tuz Gölü, kuraklığın etkisiyle her geçen gün biraz daha küçülüyor. Gölün su dolu alanı yüzde 10 seviyelerine kadar düştü.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.