Kaliteli müzik dinlemeyi her daim sevmişimdir. Şarkının altyapısı, düzenlemesi ve enstrümanların tınısı; sözleri, müziği ve söylenmesi kadar önemlidir. Hepsi bir bütünün parçasıdır. Son yıllarda bunu başaran müzisyenlerin başında Cem Pilevneli geliyor. “Kendimi gecelere veremem” yayınlandığı yılın en iyi şarkılarından biri olarak bilinir. Cem Karaca’nın “Resimdeki gözyaşı” ya da Ferdi Özbeğen’in “Gündüzüm seninle” düzenlemeleri de oldukça iyidir. 2022’de yayınladığı Petek Pansiyon albümünde “Kayıp Aranıyor”, “Ay ay ay” ve “Bulutların Üstünde” favori şarkılarımdır.
Bugünlerde ise “Söyle” isimli şarkısı dijital alanda çalıyor. Cem, yine iyi bir müzik altyapısıyla müzikseverlerin karşısına çıkıyor. Sözü ve müziği kendine ait. Cem ile Bodrum’da zaman zaman gittiğim mekanlarda karşılaşır, sohbet ederdik. Bu sefer röportaj yaptım. Sanatçı Pilevneli ailesinin müzisyen üyesi Cem, sadece yeni şarkısını değil, dede yadigarı “Petek Pansiyonu” da konuştuk.
Müzik kariyerinde altyapısı ve müzik kalitesi çok iyi çalışmalar var. Müziğin sendeki yeri nedir?
Tek başıma konsantre olabildiğim tek şey. Ya da iki, üç, beş arkadaşla müzik yapmak, beraber yapılabilecek en iyi şey. Nasıl bir yeri var, tam tarifini bilmiyorum ama kütleli, sağlam, geniş bir yeri var.
Cem, yeni şarkını anlatır mısın bize?
Yeni şarkının adı "Söyle". Parçayı değil de aslında parçaları anlatayım. 14-15'e yakın parça yaptım, hepsi ayrılık sonrasının farklı günleri. Kimi gün "Oh canıma değsin, süper oldu" diyorum, kimi gün "Ah keşke" diyorum. Bazense çok acı sözleri eğlenceli bir melodiyle harmanlıyorum ki derdeden bir tık uzaklaşalım; kimimiz de rahatlamayı anlatıyorum. "Söyle" parçası da modern ve daha batılı bir altyapıyla karşı tarafa konuşan bir parça.
Yeni projelerin neler?
Dediğim gibi iki albümlük parça yaptım ama hepsinin genel özelliği ya masaya çıkıp oynatacağım ya da canımız acıyorsa tam acı tarzında, tam anlamıyla pop-pop işler oldu. Heyecanla yapmaya da devam ediyorum. Bu ayın 25'inde "Parti Bitti" adında bir single'ım çıkıyor. Sonrasında da sürekli üretim ve dağıtımda olacağım.
Cem, Petek Pansiyon sadece albüm ismi değil, böyle bir pansiyon var mı?
Evet! Petek Pansiyon yazlık pansiyondu. 2014 yılına kadar her yaz açıktı. Kentsel dönüşüm çalışmalarından dolayı kapandı. Çevrede çok fazla gürültü, ses ve inşaat çalışması olmaya başlayınca keyifli bir yer olmaktan çıkmıştı. Daha sonra orayı evim yaptım. Orada kurduğum stüdyoda yaptığım 6 şarkıdan yayınladığım albümün adına “Petek Pansiyon” koydum.
Aynı zamanda aile yadigarı. Biraz anlatır mısın?
Evet, Petek Pansiyon’la geçmişle günümüzü bir araya getirmeye, biraz da aile mirasını korumaya çalıştım. 1960'larda Yeşilçam filmlerinden hatırlarsınız, burası en fazla bir katlı, iki katlı binaların olduğu, denize girilen, kayıklarla insanların gezdiği, Fenerbahçe’de yer alan bir yer.
Şimdi ne durumda?
İki odayı yenileyip kiraya vermeye başladım, sonrasında tüm odaları yenileyerek kiralanan bir yer haline getirdim. 20 odalı kiralanan bir merkez.
Petek Pansiyon 60’lı yıllarda da pansiyon muydu?
Aslında burası büyük dedemin ve büyük anneannemin yazlık olarak kullandığı bir ev. O zamanlar bir Fransız antikacıdan burası satın alınıyor, bizimkiler buraya taşınıyor ama maalesef babaannemin büyük erkek kardeşi denizde talihsiz bir kaza geçiriyor ve bu yazlık evin başka bir forma dönüşmesi gerektiğini düşünülüyor. 1963’te bu otel açılıyor, iki tane önemli mimar: Coşkun Kalay ve Sabahattin Tanyeri’ye emanet ediliyor. Bina, döneminin bütün artistik numaralarını taşıyor.
Fenerbahçe o yılların yazlık semti, pansiyonun hemen karşısında İstanbul’un meşhur Bevlü Gazinosu yer alıyor. Orada sahne alanlar bu pansiyonda kalmış mı?
Evet! Binanın hemen karşısında dönemin en popüler sanatçıları sahne aldığı tarihi Bevlü Gazinosu yer alıyor. Gazinoda sahne alan isimler başlıca; Zeki Müren, Bülent Ersoy, Nükhet Duru, Ajda Pekkan… O yıllar Bevlü Gazinosu’nda sahne alan sanatçılar Petek Pansiyon’da kalıyorlar. Gazino sanatçılarının dışında dönemin önemli isimleri; ressamlar, mimarlar da kalıyor. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Orhan Peker, Abidin Dino, Ara Güler konuklar arasında. Çok insan gören bir bina burası.
Müslüm filmi bu bina da mı çekildi?
Evet… Stüdyo çekimleri burada oldu.
Aile sanatçı ve sanat çevresi içinde, sana da sanatçı isteği aileden mi geliyor?
Evet! Dedem ressam, babam seramik sanatçısı, ablam ressam, annem seramik sanatçısı… Petek Pansiyon'un binanın ön cephesinde dört tane sanat eseri var. Bunlar dört mevsimi anlatıyor. Eserleri dedem Mustafa Pilevneli’nin yaptığı eserler. Çok güzel bir hikayesi var! Dedem iskeleyi kurup sanat eserlerine başladığı zaman bir araba yanaşıyor, dedem aşağıya bakıyor, kim geldi diye. Arabadan kocaman bir adam çıkıyor, bir bakıyor ki Bedri Rahmi Eyüboğlu.