Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye'de gerçekleştirdiği ziyaretlerde önemli açıklamalarda bulundu, özellikle Orta Doğu'daki barış sürecine dair Türkiye ile benzer görüşleri vurguladı.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM ÜZERİNE MUTABAKAT

Steinmeier, Türkiye ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye ile Orta Doğu'da kalıcı barışın ancak iki devletli çözümle mümkün olabileceği konusunda hemfikir olduklarını belirtti. Türkiye'de 22-24 Nisan tarihlerinde gerçekleşen temasları kapsamında Türk gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Steinmeier, iki ülkenin bu konudaki ortak görüşlerine dikkat çekti.

DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN 100. YILI

Steinmeier, ziyaretinin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 100. yıl dönümüne denk gelmesinin önemini vurgulayarak, bu tarihi anın iki ülke için büyük önem taşıdığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye ile Almanya'nın NATO ve G20 gibi platformlarda önemli müttefikler olduğunu ve birbirlerine olan ihtiyaçlarının altını çizdi.

Steinmeier Turk Gazeteciler 26042024 Aa

DEPREMZEDELERE DESTEK VE İNŞA ÇALIŞMALARI

Cumhurbaşkanı Steinmeier, 6 Şubat 2023'teki büyük depremin ardından Gaziantep ve Nurdağı'nda incelemelerde bulundu. Depremzedeler için kurulan konteyner kentleri ziyaret ederek, bölgedeki yeniden inşa çalışmalarını takdirle karşıladığını ve Almanya'nın desteklerinin süreceğini belirtti.

LOJİSTİK VE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR

Almanya Cumhurbaşkanı, ayrıca İstanbul Havalimanı'ndaki DHL merkezini ziyaret etti ve bu merkezin hızlı hava kargo taşımacılığı sektöründe örnek teşkil ettiğini söyledi. İstanbul'da kurulan ilk Dijital Dönüşüm Ofisi'ne de değinen Steinmeier, bu gelişmelerin iki ülke arasındaki teknolojik iş birliklerini pekiştirdiğini ifade etti.

VİZE KOLAYLIKLARI VE AVRUPA ŞAMPİYONASI

Steinmeier, Türk vatandaşlarına yönelik vize kolaylıkları konusunda da değinerek, Türkiye'deki başkonsolosluk personelinin artırıldığını ve vize işlemlerinin hızlandırılması için çabaların sürdüğünü belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Türk Milli Takımı'nın da yer alacağı EURO 2024 futbol turnuvasına Almanya'ya davet ettiğini açıkladı.

Editör: Mevlüt Peker