Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı Fidan, “Türkiye olarak Güney Afrika’nın İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı (soykırım konulu) davaya müdahil olmaya karar verdik” dedi.

Endonezya Retno Marsudi 01052024 Aa

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açtığı soykırım davasına Türkiye'nin müdahil olma kararını duyurdu. Bakan Fidan, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yapılan ortak basın toplantısında bu önemli kararı açıkladı.

Hakan Fidan Endonezya Retno Marsudi 01052024 Aa (1)

ULUSLARARASI DAYANIŞMA VE SİYASİ KARARLILIK

Bakan Fidan, Riyad'da gerçekleştirdiği ziyaret ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile Arap Birliği ülkeleri ile yaptığı görüşmelerde, birçok ülkenin bu dava konusunda tavır almaya hazır olduğunu belirtti. Özellikle Nikaragua ve Kolombiya'nın somut tutum sergilediğini hatırlatan Fidan, Türkiye'nin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla bu karara vardığını ifade etti.

Hakan Fidan Endonezya Retno Marsudi 01052024 Aa (2)

TÜRKİYE'NİN MÜDAHALESİ VE GELECEK ADIMLAR

"Biz de bugün yaptığımız değerlendirmelerin neticesini Sayın Cumhurbaşkanı'mıza arz ettik ve alınan siyasi karar gereği buradan ilk kez duyurmak istiyorum. Türkiye olarak, Güney Afrika’nın İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanında açtığı davaya müdahil olmaya karar verdik" diyen Fidan, bu adımla UAD önündeki sürecin doğru yönde ilerlemesini temenni ettiğini söyledi. Türkiye, bu kararın açıklanmasının ardından hukuki çalışmalarını tamamlayacak ve müttefik ülkelerle iş birliği içinde daha fazla ne yapılabilir üzerine çalışmalarını sürdürecek.

Hakan Fidan Endonezya Retno Marsudi 01052024 Aa (3)

Hakan Fidan Endonezya Retno Marsudi 01052024 Aa (4)