Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Filistin'de yaşanan olaylara dair yürüttüğü soruşturma kapsamında, konuyla ilgili bilgiye sahip olan kişilerin kendilerine başvurabileceğini duyurdu.

UCM, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "Roma Statüsü çerçevesinde, UCM Savcılık Ofisi, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım ve saldırı gibi mahkemenin yetki sınırları içerisindeki suçlara dair her türlü bilgiyi değerlendirebilir." şeklinde bilgi verdi.

Açıklamada, Filistin'deki olaylara dair bilgi sunmak isteyenler için bir bağlantı da paylaşıldı. Bu bağlantıda yer alan formun, UCM Savcılık Ofisi'ne anonim ya da isim belirterek bilgi iletmek amacıyla kullanılabileceği belirtildi.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI

7 Ekim'de Hamas'ın silahlı birimi İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e karşı geniş çaplı bir saldırı başlattı. Gazze'den İsrail'e binlerce roket fırlatıldı. Filistinli gruplar, Gazze-İsrail sınırındaki bir sınır kapısını ele geçirerek İsrail topraklarına girdi. İsrail ordusu da Gazze'ye hava saldırıları düzenledi.

Bu saldırılarda İsrail'den 1405 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 968 kişi yaralandı. Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'de 3 bin 300 kişinin öldüğünü ve 13 bin kişinin yaralandığını açıkladı. Batı Şeria'da ise 62 Filistinli hayatını kaybetti ve yaklaşık 1250 kişi yaralandı. İsrail'in saldırıları sonucu 13 gazeteci de yaşamını yitirdi.

Lübnan sınırında ise 8 Ekim'de İsrail ve Hizbullah arasında çıkan çatışmalarda 11 kişi öldü. Lübnan'dan yapılan saldırılarda 3 İsrailli hayatını kaybetti.

İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği son saldırıda ise 500'den fazla kişi yaşamını yitirdi. Enkaz altında ise yüzlerce ceset olduğu, saldırının ise ABD yapımı MK-84 bombasıyla gerçekleştirildiği düşünülüyor.

Editör: Mevlüt Peker