Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Kazakistan'da Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Türkiye- Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 4'üncü toplantısı ile 'Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 6'ncı zirvesine katılmak üzere Kazakistan'ın başkenti Astana'ya gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü.

Zirve öncesinde iki lider basın mensuplarının karşısına çıkıp açıklama da gerçekleştirdi.

PUTİN: TÜRKİYE'Yİ EN BÜYÜK GAZ MERKEZİ YAPMA NİYETİMİZİ BİLDİRDİK

Putin "Diğer konularda çalışmalar devam ediyor. Ticaret hacmimiz artıyor. Türkiye'yi en büyük gaz merkezi yapma niyetimizi bildirdik" ifadelerini kullandı.

TürkAkım'ın sabotaj hedefinde olduğunu belirten Putin "TürkAkım'a planlanan sabotajı önledik" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuşmasında "Akkuyu'nun birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir. Sinop ile ilgili bir adım atılabilirse bu tabii çok daha farklı bir çarpan etkisi yapacaktır" dedi.

Tahıl koridoruna da değinen Erdoğan "İstanbul Mutabakatını güçlendirerek devam ettirmemiz, Rusya tahıl ve gübresinin Türkiye üzerinden az gelişmiş ülkelere naklini yapma konusunda kararlıyız" diye konuştu.

Kremlin'den görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, iki liderin Rusya-Ukrayna Savaşı hakkında konuşmadığı belirtildi.

Diğer yandan Reuters'ın aktardığı habere göre, Putin sabah saatlerinde Kazakistan'a geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek Putin'in Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani ile de görüşmesi bekleniyor.

İKİ LİDER TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

İki lider 7 Ekim'de telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkilerini geliştirecek hususların yanı sıra Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki son gelişmeler ele alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Ukrayna meselesinin herkesin yararına olacak şekilde barışçıl bir çözüme kavuşturulması noktasında üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını yinelemişti.

Editör: TE Bilisim