Tarım ve Orman Bakanlığı, arı ürünlerinin üretim ve satışını düzenleyen yeni tebliği Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe soktu. "Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği" ile arı sütü, arı poleni, ve diğer arı ürünlerinin üretiminden tüketiciye ulaşımına kadar olan süreçler standart altına alındı.

Ari Bal Petegi 25042024 2

ARICILIK ÜRÜNLERİNDE KATKI MADDESİ YASAĞI

Yeni tebliğe göre, arı sütü, toz arı sütü, arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeği gibi ürünler hiçbir yabancı madde katılmadan üretilecek. Bu ürünlerin doğallığını koruma altına alan düzenleme, sağlık bilincinin yükseltilmesine katkı sağlayacak.

Ari Bal Petegi 25042024 4

ÜRETİM VE PİYASAYA ARZDA HİJYEN VE KALİTE VURGUSU

Tebliğ, arı ürünlerinin teknik şartlara uygun ve hijyenik koşullarda üretilmesi, işlenmesi, muhafaza edilmesi, depolanması ve taşınmasına yönelik detaylı kurallar içeriyor. Ayrıca, bu ürünlerin piyasaya arzı sırasında uygulanacak hijyen ve ambalajlama yönetmelikleri de belirlenmiş durumda.

Ari Bal Petegi 25042024 5

KATKI VE AROMA MADDELERİNE SINIRLAMA

Arı ürünlerinde herhangi bir kimyasal katkı, pestisit kalıntısı, veteriner ilaç kalıntısı ve aroma verici maddelerin kullanımı yasaklandı. Bu düzenleme, ürünlerin doğal yapısının korunmasını ve tüketici sağlığının ön planda tutulmasını amaçlanıyor.

Ari Bal Petegi 25042024 10

SOĞUK ZİNCİR VE ÜRÜN GÜVENLİĞİ

Toz arı sütü, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeği dışındaki ürünlerin, üretimden son tüketiciye kadar olan süreçte 8 derece ve daha düşük sıcaklıklarda saklanması gerekecek. Bu kural, ürünlerin tazeliğinin ve kalitesinin korunmasını sağlayacak.

Ari Bal Petegi 25042024 7

GIDA İŞLETMELERİNE UYUM SÜRESİ

Gıda işletmecileri, tebliğde yer alan hükümlere uymak için altı ay gibi bir süreye sahip. Bu süre zarfında gerekli düzenlemelerin yapılması bekleniyor.

Ari Bal Petegi 25042024 8

MEVCUT ÜRÜNLERİN DURUMU

Tebliğin yayımı öncesinde etiketlenmiş veya piyasaya sürülmüş ürünler, 31 Aralık 2025 tarihine kadar piyasada yer alabilecek. Bu geçiş süreci, işletmelerin yeni düzenlemelere uyum sağlamaları için ek zaman sunuyor.

Ari Bal Petegi 25042024 9

Editör: Mevlüt Peker